Sajak kemerdekaan…

Negaraku Bebas Merdeka

 

Kini..
tiada lagi tangisan insan terseksa
terkapai-kapai lemas mencari daratan
berkorban jiwa pertahan negara
penjajah durjana merampas segala

50 tahun dahaulu..
stadium merdeka menjadi saksi
negaraku merdeka
rakyatku tidak lagi sengsara
menangis gembira mendapat cahaya

Merdeka..
tiada lagi penjajahan..
tiada lagi penderitaan..
tiada lagi jeritan penyiksaan..
tanah air ditadbir insan bijak bestari..
memimpin negara mengukir nama..

Kini..
50 tahun sudah merdeka..
negaraku cemerlang, gemilang dan terbilang
burung berkicau bebas berterbangan
menjadi tanda negaraku aman daman

Maju berteknologi
kearah mencapai wawasan 2020.
kugenggam erat amanah pejuang tanah air
pertahanlah kemerdekaan
teruskanlah kemajuan disebalik tirai kemerdekaan
sematkanlah semangat jiwa bangsa dilubuk hati
semoga kekal selamanya

merdeka tetap merdeka..

 

Nurkilan Md.Rz..July07

 

-Selamat Menyambut Kemerdekaan Kali Ke-50-

Merdeka!

Merdeka!

Merdeka!

About these ads

~ by Rozaimie on July 12, 2007.

348 Responses to “Sajak kemerdekaan…”

  1. adasssssssssssssssssssssssssssadasdassssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

    sssssssss

  2. sempoi la sajak awak..
    caya sama lu..
    MERDEKAAA!!

  3. aa..wa caya sama lu jgk..hehe..
    MERDEKA>

  4. not bad at all. but prove it honestly. aja!

  5. poh!! semangat gilerr

  6. hmmm…pinjam sajak nie ek..ada pertandingan sajak kt skolah..
    jangen mara..copyy!

  7. CONGRATZZZ ROZAIMI,KAULAH IDOLA KUUUUUUUU!!!!!!!!

  8. MESKIPUN KITA TELAH MERDEKA
    MASIH ADA RAKYAT MENDERITA
    TONTONLAH BERSAMAMU DI TV TIGA
    DI SITU ANDA MENDAPAT BUKTINYA

    PENJAJAH DURJANA SUDAH TIADA
    NAMUN BAHAGIA TAK KUNJUNG TIBA
    PEMIMPIN DISANJUNG MENGUMPUL HARTA
    RAKYAT DIKAMPUNG TERUS SENGSARA

    SETELAH NEGARA LAMA MERDEKA
    NEGARA DI BANGUN MAJU BAHAGIA
    TIADA TEMPAT BURUNG BERCANDA
    KICAUAN BURUNG SEMAKIN HIBA..

    BUKAN MEMBENCI…SEKADAR MENAMPILKAN REALITINYA…

  9. Thanks di atas semua komen anda..sy minta mmaf kerana tidak dapt menghntar coretan terbaru krana sy bru hbis praktikal 2mggu diskola..merdeka..hehe

  10. hebat sungguh hebat sajak ni…pinjam ye… untuk buat persembahan je.. trima kaseh..

  11. ok..sila pinjm kepada sesiapa yng berminat..sy izinkan..tp dengan syarat anda menyatakan nama sy sbgai pencipta..
    selalu bila bc sajak akan sebut hasil nurkilan..so awk cakpla hasil nurkilan mohd rozaimie 07..thanks..

  12. Sajak ni memang best lah aku nak petiklah sajak ni . Kebetulan pula aku masuk pertandingan sajak bolehlah aku baca sajak ni jeeeee……

  13. hehe..okla..gunala sakali untk baca dlm pertndingn..tp xleh dipetikla..copy je boleh..haha

  14. Oooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…………….Baik Tuan…..

  15. lagi satu..harap sebutla nama pencipta sajak nya selepas habs membacakan sjak,,hehe,,

  16. Kalu boleh, bagilah sajak yang pendek-pendek je…Kalau panjang sangat, x best lah…..Saye ade copy due-tige sajak yang ade kat dalam ni..

  17. teruskan usaha awak untuk menulis sajak…sajak yang awak tulis boleh saya gunakan untuk pertandingan esok…merdeka…merdeka…merdeka..!

  18. boleh..silakan.gudluck..

  19. kte guna sajak nih utk persembahan kat skola esok…30 ogos 2007!!!tq!!!

  20. Sila2..sama2..gudluck..

  21. Hai masih ingat saye tak yg Pinjam sajak awk tu???Tq awk sye jdi juara dlm pertandingan tersebut.

  22. La..juara ye..alhamdulillah..ni kena belanja sy makn ni..hehe..awk guna sajak yang mane? Awk sekolah lg ke?

  23. hebat la ko ronaldo…
    siap leh menang lg sajak 2…
    hehe..aku nak copy gak leh dak???
    tp da lpas la…
    huhuhu

  24. aku neh..Sape neh???huhu..xdela hebat..yng menang tu sbb pembacanya..dia just gunakn aku punya sajak je..thanksla ucapan itu..copyla..dipersilankanlah.. tp jgn l;upa cotation untuk penciptanya..akula..haha

  25. askum…
    wish u ol da best..

  26. wslm..thank u mira..

  27. ASKUM..
    hmm cuak2
    mbr kt atas siap dh jd juare..
    sy x settle2 lg..
    ishh3x bdarah gemuruh ni..
    ntah ble due date ptandgn sajak ni..
    arap2 dgn mcuri idea sajak awk ni dptla sy johan gak..
    hehehe..

  28. wslam…emm..sy doakan awk pun berjaya mcm die jgk.,.kuatkan semngat n usaha..gudluck..

  29. awak…sy amik sajak awk untuk asg sy. leh ek.

  30. hiiii..mm..ok.gunakanlah dengan syrat bgthu sy penulisnya..gudluck..

  31. ak amik wat keje skola ak taw

  32. pinjam eh sajak ni…!

  33. sajak nie bagooih larr..
    emm aku copy leey x??
    hehehexD

  34. semangat giler sjk ny , I chayok sama U !!! hidup owg mayu !!! cayok 10x!!!!!

  35. nanti buat yang lebih baik dari sajak sajak ni

  36. sajak kau buruk

  37. gua tabik springgg…. sama lu….

  38. BAGUS TERUSKAN

  39. wow…best beno sajaknye…kawan mcm x percaye negara kite uudah lame merdeka…

  40. kadang2 kita dikitakan merdeka..
    tapi dalam masa yang sama kita sebenarnya masih dijajah…
    semuanya berlaku tanpa kita sedari…

  41. kite bdk u…pinjam eh sajak ni…wat pertandingan..huhu…xsempat ler nak karang sajak hebat2 cam awk…pinjam eh… wish me gud luck…. thanks a lot

  42. wah bagus jugak sajak ni aku pandai bersajak aku menang dalam petandingan bersajak.aku nak printlah biar aku tampal kat belakang kelas.

  43. pinkam yau aku ada persembahan kat sekolah argh ..
    aku dah larg terpilih alam sajak.

  44. aku naklah sajak nie….untuk kelasku…bab aku dah terpilih,wakil kelas…he..he..he..harap2 aku menang pertandingan nanti…amin…

  45. x de sajak dalam english version ke?

  46. sungguh menghayat hati..sajak ini

  47. great!
    i like ur poem!

  48. aq copy kow punye poem nie taw!
    thanks!!!!
    gud bye!!!

  49. this is great!!!
    i like it very much..

  50. hei i find ur Sajak nice.cn I use it??

  51. asalamualaikum…aku pun nak masuk pertandingan buat kad ucapan hari kemerdekaan…so,aku ingat nak copy kau punya…thanks..
    kau ROCK!!!

  52. cantik.nak buat sajak kat sekolah.ada pertandingan!

  53. merdeka?aku x mengerti…apa guna bebas?jika keamanan x dapat ku kecap…merdeka indah hanya menjadi sebutan…tapi asalnya… tiada siapa tahu apa itu merdeka………..

  54. u r soooo good in creating poem…..gud job keep it up

  55. waw bestnya sajak ni……

  56. best gak sajak ni……

  57. bleh x wat sajak yg membezakan antara org muda dahulu dan sekarang??dari sudut kemerdekaan?

  58. ehem2..
    boleh x sya pinjam sjk awak utk hari kemerdekaan d sekolh.
    sjk ni best.sya ada copy 2,3 sjk dri blog awk.
    hrp xkesh la ye.
    terima kasih. =)

  59. RENUNGAN BUAT TEMAN

    ku julang jalur gemilang malaysia
    dibumi merdeka ini…
    untuk tatapan warisan genarasi mendatang
    akan ku coretkan satu cerita
    yang tidak akan mudah dilupakan
    tanggal 31 ogos 1957…
    malaysia menjadi sejarah
    negara mencapai kemerdekaan
    tangisan gembira jelas terukir
    diraut wajah nenek moyang kita…

    kini…
    setelah 51 tahun merdeka
    apakah kita memahami erti kemerdekaan?
    apakah diri kita sendiri telah merdeka…?
    lihatlah sekeliling kita
    fikirlah dengan mata hati terbuka
    anasir-anasir perosak bermaharajalela
    kemusnahan hidup merata-rata
    perasaan menjadi permainan
    masih ada yang bertongkat dagu
    fikirlah…fikirlah…
    wahai saudara ku sekelian

    wahai remaja muda belia
    dizaman ini jangan terlalu leka
    ibu dan ayah menaruh harapan
    kerana kita penyambung warisan
    dari itu…
    didiklah diri kita dengan amalan murni
    latihlah diri kita dengan bicara indah
    sayangilah diri kita dengan menjaga maruah bangsa
    lakarlah semangat cintakan keharmonian
    jadilah anak bertanggungjawab…
    pada agama..bangsa..negara dan keluarga

    wahai remaja muda belia
    janganlah kita tersilap langkah
    tiada yang larang kita bersuka
    berpadalah akan batasannya
    perhatikanlah…
    mengapa remaja kita gundah gulana
    mengapa remaja kita gugur imannya
    mengapa remaja kita mudah lupa diri
    mengapa remaja kita hilang nilai-nilai murni
    bijak pandai pernah berpesan…
    “mereka yang tidak belajar dari sejarah
    akan didera oleh perasaan dan
    perbuatan mereka sendiri…

    wahai ibu..bapa..guru dan teman
    semaikan semangat juang…
    dan kata hikmah dalam diri anak kita
    dengan sulaman kasih sayang mu
    pantaulah rentak hidup anak kita…
    dari setiap langkah mu
    bangunkanlah dari setiap kelekaan anak kita
    didihkan semangat murni dihati anak kita
    jangan biarkan muda remaja sebagai…
    melayu mudah lupa

    berdirilah bangsa ku…
    pandanglah…pandanglah kehadapan
    apakah masih ada esok untuk kita?
    maka…
    sejajarkanlah diri kita
    dengan usia kemerdekaan ini
    kerana…
    watak kita mencorakkan warna dipentas dunia
    watak kita adalah cermin kehidupan
    watak kita adalah pelopor generasi muda
    oleh itu…
    seiringkanlah langkah bersama rukun negara

  60. ERTI SEBUAH KEMERDEKAAN

    bangun anak bangsaku…
    mertabatkanlah negara kita malaysia
    hayatilah kemerdekaan ini
    jangan lupa khazanah warisan negara
    yang sering kali disalah erti

    anak bangsa menganggap merdeka..
    bebas melakukan apa saja
    sehingga runtuhnya akhlak bangsa
    hilang pedoman dan tunjuk ajar
    hidup muhibbah jadi perkauman
    anak bangsa merempat disana sini
    lepak menjadi budaya muda mudi
    jka begini..
    dimana letaknya maruah bangsa kita
    siapa akan menyambung warisan kemerdekaan
    yang hampir dilupakan

    dengar anak bangsaku
    adat kita orang timur
    punya sifat malu, bersopan santun
    dan berbudi bahasa
    kita anak zaman kemajuan
    jauhkan dirimu dari perkara merugikan

    sedarlah anak bangsaku
    jangan kau siakan merdeka ini
    ingatlah jasa dan pengorbanan pahlawan kita
    gugur kebumi mempertahankan ibu pertiwi
    hulurkanlah tenagamu untuk nusa dan bangsa
    usah kau hulurkan diri membuat dosa

    wahai anak bangsaku
    usah kau tanya apakah bakti negara untukmu
    tapi tanyalah..
    apakah bakti kamu untuk negara?
    fahamilah pesanan nenek moyang
    “lindungilah bumi untuk bangsa..
    lindungilah bangsa untuk negara..
    lindungilah negara dari dijajah”

  61. slamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 51

  62. wow best r sajak ni. nak copy r, gerenti cegu aq salut kt aq. hak3!

  63. Malaysia Tetap Merdeka…

    51 tahun sudah berlalu,
    Malaysia negaraku merdeka,
    Mendaki puncak,mencapai bulan,
    Melintasi lautan,meneroka alam,

    Jalur gemilang megah bekibar,
    Bagaikan memberi suatu erti,
    Memberi semangat pada anak bangsa,
    Mendidik jati diri.
    Mendidik rohani

    Wahai anak bangsa merdeka,
    Bangunlah..bangunlah,
    Jangalnah leka di buai mimpi,
    Yang kau sangka mimpi yang terindah
    Buka lah mata mu melihat dunia,
    Melihat perjuangan pejuang merdeka,
    Tanpa rasa jemu,
    Tanpa rasa kesal,
    Tanpa rasa takut,
    Melindungi insan-insan di bumi merdeka ini,

    Lihatlah..Lihatlah,
    Setelah 51 tahun berlalu,
    Negaraku tetap merdeka
    Tetap utuh di hati pejuang bangsa,
    Tetap utuh di mata dunia,

    Wahai anak bangsa merdeka,
    Bangunlah,
    Pandanglah kehadapan,
    meneruskan baktimu untuk negara,
    kerana..
    Kita adalah bangsa merdeka,
    Kita adalah bangsa tepelihara,
    Kita adalah bangsa di era glokal.

    Ketahuilah..Ingatlah..
    pesanan nenek moyang kita
    “Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka”
    Lindungi negara dari diancam..
    Sebelum ia musnah dan dihina.
    Bagaikan daun-daun yang layu kekeringan

    Wahai Anak Bangsaku..
    Nyalakan obor semangat dihatimu,
    Katakanlah..
    Malaysia tetap merdeka…
    Sehingga kamu menutup mata..

    MERDEKA!!!!!

    Hasil Nukilan,

    ayie
    (Pemuda Bangsa Merdeka)

    P/s: Awak tgk sajak yg saya buat nie..coz nak antar untuk pertandingan menulis sajak..aritu saya deklamasi sajak awak..dapat johan di polytechnic..tq yer..tapi tgk kan yg ni..coz ni utk universiti nyer..

  64. nanti lepas awk check..awk delete sajak sy tu..coz nanti takot penilai kata saya pliagrism..amik di internet..k..tq yerkk

  65. bagusnyer sajak awak…ada bakat jadi penulis muda yg berwibawa..
    teruskan perjuangan dlm penyampaian sajak…wujudkan muda mudi yg
    berjiwa kental dlm perjuangan ini…jgn takut jika ada persamaan dgn mana2 sajak, itu kebetulan jer…k….

  66. owhh…mcm tu..kalau mcm x kesah la..hehe..errm..

  67. selamat berpuasa kpd sume umat islam…t’utama kpd sume penyajak dimalaysia…dan jgn lupa sok kita sume bgun sahur….

  68. asmekum…
    baguih remaje2 skrg ye jiwa patriotik…
    sesetegh je….. k lah pertahankan kemerdekaan supaya lebih maju..
    alah biaselah 2…. samat puase and happy raye…. happy go lucky….

  69. hi…….saya suka sajak ini lah…..sangat best lah….saya akan print ini dan bawa ke sekolah esok………dan untuk semua orang melayu selamat berpuasa……..BUBYE……..

  70. hi semua….

  71. HEY…sajak ini boleh mengungkitkan semangat merdeka daripada ketiga-tiga bidang kaum…well,all the best guys..SELAMAT BERPUASA AND SELAMAT HARI RAYA

  72. ermm..sajak malaysia tetap merdeka tu sy dapat number 1..heheh..best nyerrr

  73. tahnniah diucapkan..bangga rasanya anak muda mcm awak berpotensi dlm mgarang sajak..teruskan perjuanganmu..jgn mengenal erti gagal..k..slamat bepuasa n slamat menymbut hari lebaran…

  74. tq, ye pasal sajak korang saya mendapat banyak pengalaman . sajak korang semua memang best. terus berjuang demi kemerdekaan kita.. jgn lupa negara dan bangsa ,yang tak pernah hilang dari segalanya,ingat teman dan keluarga , demi negara berjuang hingga ke negara gading.

  75. kita anak berjiwa merdeka mesti terus berjuang untuk mencapai segalanya. i nak ucapkan selamat berpuasa n selamt menyambut hari lebaran. ingat jgn lupa kita berjiwa petriotik n anak malaysia mesti kena terus maju jaya…………

  76. saya copy sajak ats skli n sajk zarina.. tankzz.

  77. askum
    u’re a talented writer..
    good job..sy nk copy sajak awk untk sk..
    sy dapat wakil sk..tem ye adalak merdeka..i have no idea what to write..help me

  78. carilah sajak2 yg best tentang gejala sosoal ke
    kemerdekaan,cinta.dadah
    haha
    sorry klau ksr
    hmmmm

  79. cinta itu buta kn best
    reply ekhhh
    salammmmmmmmmm

  80. wei ko punyer sajak mcm hampeh toi ler…
    x besss lnsung nak dngar….
    pirah le sajak ko….
    eeeee….
    mlawak je erk…
    jgm mare lerr…
    thanxxxx—–

  81. hye..
    sya dah bca sajak awk..
    sya dpat hayati..
    tp ada sesuatu kurang.. :)
    anyway,
    nice one..
    ermm..
    saya copy ek..
    nak prsembahkn tyme merdeka..

  82. hye..saya JUJU.Saya nak pinjam sajak abang ni boleh tak ? Pasal saya nak buat persembahan .Maklumlah saya ni masih ting.1 .kenalah buat persembahan HARI MERDEKA .B’DAY saya 13.08.1996.

  83. x besttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt langsunggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

  84. cayalah!!!! malaysia boleh,anak malaysia pun boleh
    yeah!!!!!!

  85. wa caya sama lu.
    malaysia boleh…
    1 malaysia:rakyat diutamakan
    pencapaian diutamakan
    yeah!!!!!!!!!
    merdeka..
    merdeka…
    merdeka….

  86. sya nk copy sajak awk leh?
    nk buat persembahan untuk sambutan hari kemerdekaan kat sk.
    plzzz…. :p

  87. Subhanallah

  88. taniah untuk kru-kru yang buat sajak ini semua bet sangat saya baca dan saya dapat hayati sajak ini.Saya minta sajak untuk pertandingan bulan patriotik.saya masuk pertandingan bersajak.saya harap sajak ini sesuai untuk saya………

  89. wow dahsyat gilew lar sjk nie ..power plak tu..hehe nk copy tau well thon nie syew nk wat show atas pentas untuk bulan kemerdekaaan…jahat tol lar luffy tu mcm lar diyew leh wat sjk yg lg bgos..nk komen org pnyew sjk plak…poyow tol lar luffy tu..hahaha papew pon mmg bes sjk ni..dpt syew hyti dan memahaminyew dgn mendlm..wah over plak.

  90. best…………pantat

  91. sayunya sajak tapi benar dan best dibaca.

  92. bila lagi nak keluar sajak baru?

  93. NUKILAN YANG SANGAT BAGUS

  94. Nukilan sangat baik…….

  95. terima kasih .sya masuk final bet sangat dapat masuk finl saya kan teruskan perjuangan saya

  96. weyh kalish aku knai ko,ko skul kat SMKTR kan…mcm lar ko leyh wat sjk yg lg bgos..

  97. uuuu..sye pnjm tuk prtndingn yek..huhu..mne
    thu rezeki jdi juara mcm mira..

  98. repo a maca sajak ngu……mansak agiak…

  99. nak pinjam boleh? ada pertandingan dekat sekolah!

  100. nk pnjam?ad pertandgan sjk kt skola!!

  101. saye dah bace sajak awak.Nanti bleh saye masuk pertandingan sajak time merdeka.Saye selalu jadi johan tapi taktahulah kali ni sebab saye batuk kuat.Doakan boleh?

  102. jahatnya luffy tu .Tah-tah die yg * pandai sjk

  103. trima kaseh
    merdeka

  104. saya bangga menjadi anak MALAYSIA

  105. i love MALAYSIA

  106. MERDEKA!!!!!!
    MERDEKA!!!!!
    MERDEKA!!!!!!

  107. bleh x klu sy ambik sajak awak ne???

  108. sjak nie kdg2 wt aku sbak ar..
    pndai tol penyajak nie mengolah mksd merdeka..
    sjak nie tol2 tok bdk2 rmja cam skunk..
    x pnh tw erti merdeka..

  109. bestt la wokkk!!

  110. cayok…………….

  111. skarang korang hayati pula sajak dari saye….

    kini,
    setiap rakyat malaysia
    mengibarkan bendera
    membawa kesana sini
    adakah mereka mengenal erti kemerdekaan yang sebenar..

    muda mudi pada hari ini
    menanggap kemerdekaan itu
    hanya suatu kebebasan
    adakah mereka sedar yang realitinya
    masih ada orang yang menangis sengsara

    bangkitlah wahai nusa bangsa
    bersama-sama kita berdoa agar
    kemerdekaan negara ini
    dapat dirasai oleh semua rakyat jelata
    tidak kira sama ada berpangkat atau tidak
    ternama atau berdarjat
    marilah kita menggenggam tangan bersama
    kita laungkan merdeka dengan penuh perasaan

    marilah semua
    kita gali
    kita cari
    kita teroka
    apakah yang dikatan semangat kemerdekaan yang sebenar

    ayuh teman
    kita laungkan
    merdeka……..
    merdeka…..merdeka..

    semoga sajak saya ini dapat menyedarkan kalian….Nabila cute gurlz

  112. he9…………kat atas nie sajak saya..kalau salah eja jangan marah sebab saya baru tahun ..6(SK SERI KAMPUNG TENGAH))

  113. PERWIRA MERDEKA

    Setitis darah yg mengalir dari tubuh mereka,
    Yg telah berjasa kpd kita selama ini,
    Yg dahulunya sanggup korbankan nyawa dan maruah demi kita pd masa hadapan,
    Tetapi kita lupa, kita lupa dengan semua itu, Mengapa? mengapa? Dan mengapa?

    Jerit kemerdekaan sesasa perluru,
    Pekikan wira waja selesai beradu,
    Tindakannya setajam dan sekebal kubu,
    Bertunjang pada jantung yg penuh berani,
    Dan berakar kasih tulus demi pertiwi.

    Kami, perwira dan bahtera sejarah,
    Yg mentafsir serakan sebuih samudera,
    Yg mengiringi ombak marah bersuara,
    Dlm setiap kocak, diucap,
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!
    Begitulah kami perwira merdeka…..

    Kalau nk sajak, mesti ada 4 cara iaitu:

    1. yakin pd diri yg kita boleh buat!!!
    2. berani masa nk buat persembahan…
    3. tegas dan jerit sikit masa bersajak…
    4. kena ada perasaan sedih sama ek…

    kalau nk belajar sajak dari SMM, call no. ni 04-5981775 mlm ini tau… atau bila-bila… SMM akn tunggu.. good luck for u all…!!

    • tp….ye la kn klo nk msok p’tandingan sajak ni kne ade prasaan yakin pde diri sendiri kn..tp…klo kite klh cam new????n kengkwn kite sume ejek!!!!!meti kne jwb ni kn…biar la aslkn aq brani..dry korang tu lngsung x nk msok lg trok..btol x????

    • nak sjajk merdeka tp pndek2 skit ade x?

  114. sajak korang best-best aaa….cayalah

  115. aku anak merdeka .
    bangkit dari persada luka .
    berdiri megah di pentas wira .
    ingin ku tebus maruah bangsa .

    aku anak merdeka .
    terjaga dari ranjang kecewa .
    berpaksi gagah di panggung perkasa .
    ingin ku bela nasib bangsa .

    aku anak merdeka .
    harapan nusa dan bangsa .
    akan ku tentang petualang negara .
    yang tegar membuat angkara .

    aku anak merdeka .
    dihati semangat waja .
    di dada penuh satria .
    ini Tuah akan membela .
    untuk ku balut luka yang lama .

    hey .cam mna sjak ak huh ?
    uke tdak ?
    ak ANAK MALAYSIA !!!!
    AK SYG MALAYSIA !!!!

    • pinjam sajak….adik kakak nk bertanding kt sek rendah dia…tima kasih cayang….

      • aq prnh mndpt nom 1 dlm mndeklamasikn sajk ini di sk so trime ksih spe yg buat sajk nie…thanx very much…trpegun aq bce sjak nie

    • sedapnye sajak ni..boleh ker saya deklamasi utk bulan kemerdekaan ni di sekolah ren..tq

  116. wow! saya x sangka awk baru darjah enam.. sajak awk best lar.. awk nie ada bakat jadi penyajak..

  117. khas tuk nabila yerr.. tapi saya mmg tabik spring ngan sume penyajak kat blog nie.. sajak korang mmg best gler.

  118. SAYA MENGGUNAKAN SAJAK INI UNTUK PERTANDINGAN PERINGKAT SEKOLAH SEMPENA HARI KEBANGSAAN.TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK.SAYA ANAK MALAYSIA!!!!!!!!!!!!!!.SAYA ANAK MERDEKA.MERDEKA MERDEKA MERDEKA!!!!!!!!!.SAJAK YANG PALING BEST DI DUNIA……..

  119. hehehehehehehehe…………..hahahahahahaha,,……..lwk giler……………….

  120. sye thu yg awk copy sjak ni dri org len………jadi jgn ckp awk ni bru thun 6 dah pandai wat sjak camtu…..blah…

  121. MEMANG BEST LAH SAJAK NI.BLEH MENANG KALAU MASUK PERTANDINGAN MENCIPTA SAJAK.KIH,KIH,KIH.TAPI JANGAN LUPE YE,SAYE PUN ANAK MERDEKA………MERDEKA…….MERDEKA……..MERDEKA!!!LEBIH-LEBIH PLAKS

  122. best giler lh sajak awk..

    copy tau sajak awk coz sye kne b’sajak di skolah..

    anyway thnks pinjamkn sajak awk..

    kalo kte ade semangat bru bleh b’sajak tul kn??

    MERDEKA….MERDEKA….MERDEKA….

  123. best gilerlh sajak nie..

    copy tau sajak nie coz esok sye uat p’sembahan teater kt skolah..

    kalo kte ade semangat bru bleh bce sajak tul kn??

    anyway thnks pinjmkn sajak awk..

    MERDEKA….MERDEKA….MERDEKA….

  124. ashraf who are you?

  125. banggenye jadi ank malaysia…ssh tau klu nk tengok anak mude ade
    smgt kemerdekaan..sume sjk nie mmg best

  126. sye bdk KL… nape nk b’kenalan kerw??

  127. sajak yg ari tue saya baca jd johan coz sya ahli kelab giat budaya..

  128. thanks pinjamkn sajak awk…

  129. hem ye lar tu jd johan ashraf oi ley cayew ke nie har??har lpew plak nk gi komen bes lagak sjk ni tpikan x dew kew sjk yg pndk har rozaime??

  130. hey ashraf awk dak kl,,,awk encem tak???

  131. kalo sye ckp sye encem… nnti bangga dirilh plak… he3..

    encem lh gak….. he3

    kalo sye ckp sye jd johan and buktikn awk nk ckp apew??

  132. saya nak gunakan sajak untuk pertandingan tu……

  133. salam…
    sy ad p’tndngn bwat sjk..
    bley sy amek sjk awk..??
    sy edit cket2..hehe
    thnxxx….

  134. wow~!!u guys are really gud in sajak…wonderful

  135. wei sajak k0 bezz gak..

  136. mmmmmmmeeeeeeeeeerrrrrrrrrrddddddddeeeeeeeeekkkkkkaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

  137. wwwwwwwwwwwwwwwwooooooooooooooooooooowwwwwwwwwwwwwwww………

    semangatnye awk hanani….

    bagus2………………..

  138. OOOOOOOOOOOOOOOOO…………………….. pandainya dia reka sajak?????? best gak

  139. sajak hari kemerdekaan pun best gak???????????????mesti perekanya ASAMAD SAID ………..patutlah best……..??????????

  140. saya suka sajak ni best in the best

  141. assalamualaikum.sedap sajak yg awk tulis ini.saya nak pinjam untuk pertandingan sajak 6 haribulan 10 nanti.thanks bnyk2.bye

  142. great job!!!!
    rakyat malaysia yang berbakat besar…

  143. wow….. semangatnye korang sume nak bace sajak… penulis sajak nie pun hebat and the BEST…

  144. BEST GILER DOWH…………………………..

  145. weiyh korang jomlah sembang…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  146. JOMLAH SEMBANG………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  147. bencinye…

  148. peh……ayat dia.

  149. seniman berbakat besar….

  150. Assalamualaikum..

    wah..dah lama saya tak join blog ni.. dekat 3 bulan dah nie.. ok takpe2, anyway..saya nak ucapkan ribuan terima kasih pada semua yang sudi menjenguk blog ni.. Sekerang nie umur saya dah mencecah 14 tahun. Ahamdulillah sgt2..xsangka Allah masih beri peluang pada saya utuk terus membuat kebaikan dibumi yang Dia pinjamkan pada kita ni. Tujuan saya membuka blog ni untuk berkongsi suka duka saya bersama awak semua. Saya harap anda sudi mendengar. Semenjak naik sekolah menengah ni, saya rasa lain sgt2. Entahla perasaan apa yg ada pada saya, saya pun xfaham. Tapa, ada sorang mamat ni, dia asyik sgt buat saya saki hati. dah 2 tahun aya sabar. Saya ingatkan dia akan berhenti kacau saya bila saya xbagi respon kat dia. tapi!! dia semakin melampau adala.. Arghh!! Geramnya…! Aduh! Saya kena pergi dulu ni…k assalamualaikum..

  151. memang best…

  152. tapi korang kene ingat jugak, yg bagi negara kite merdeka adalah allah. dgn izinnye lar… ngara kte merdeka.

  153. 1 malaysia

  154. saya nk copy tau untuk persembahan saya..kena wat sajak tentang merdeka…yer la…mestilah biase…saya kna murid tahun 6..jadi selalulah kner wat persembahan…anywayz mmg best la sajak awk ni!100% bagus…

  155. assalammualkium w.h.b…..semua sihat walafiat?…bgus

  156. x best anda punye sjk!!!

  157. kk analisis nya gk ada y bisa di tambahin gk analisis nya gk k klo bisa thx bgt gk bisa y thx juga…>.<…terima kasih

  158. pimjam boleh awk punya sajak,..

  159. sebab nanti 30 ogos saye masuk sajak mintak maaf ehh

  160. pinjam sajak boleh x

  161. syer pon nk pinjm sajak ni sbb syer nk msk pertandingan bersajak ….cikgu syer srh msk then srh cari sendiri…

  162. tq saya ambil sajak awak nie untk 1pertandingan sajak di sekolah saya.
    doakan saya ye……

  163. nk pnjam sajak bley..??
    haha cOmpetitiOn kt skOlah..
    hehe..
    ^_^..

  164. dngaq sjk ni best nya
    dahulu kita sengsara
    kini kita merdeka
    baik punya……….^_^…
    the_killer_farid@yahoo.com,jmpa dlm facebook

  165. huhuhuhuhu….ok gak blog ni…..I love MALAYSIA…

  166. i love malaysia…..blog yng bgus…….

  167. great job

  168. hwt great job…

  169. silap2 nk tlis what… pi tlis hwt

  170. sya bangga jadi rakyat MALAYSIA saya bangga jadi rakyat MALAYSIA

  171. bye2……..

  172. betapa indahnya sajak ini…..ini yang memebuat ku terpesona….saya bangga menjadi rakyat Malaysia….yang tidak pentingkan diri sendiri……..

  173. WAHAI ANAK BANGSAKU…
    BANGKITLAH KAU DARI LENA YANG PANJANG….
    SEDAR LAH DARI MIMPI YANG MENGASYIKAN….
    ATAS PENTAS..
    DUNIA CIPTAAN MU..
    YANG KIAN MENYESATKAN..
    BANGKIT KAU SEGERA…

    MAAF TERLALU PENDEK

  174. nk mntk izin copy sajak ni,ada prtndngan kt skolah….trima ksih

  175. SYA PUN NAK MINTA IZIN NAK PINJAM SAJAK2 DI SINI UTK PERTANDINGAN…..TQ TQ TQ

    SALAM MERDEKA!!!!!
    DAN SELAMAT BERPUASA

  176. sajak kat sini terlalu panjang.. tapi tak apa,ia menaikkan semangat kita sebagai seorang warganegara terbilang…………………….. DAYAH MRSM KAY TEE

  177. btol tu dayah….ia dpt m’naikkan semangat kita sebagai s’org warganegara terbilang….merdeka3!!!hanis dan marini mrsm kay tee

  178. Cmne?? Betul x komen sy td?? Hakhak.. hri nie sume org pose x? jgn tinggal pose tau! nak mntk tolg bg sajak utk hr ibu. sy dayah @didi dr 1 al-khindi from mrsm kay tee. search rin amami 4 fb

  179. SLMT HRI KEMERDEKEEN & SLMT BRPOSE DR SY!! TERUSLAH MENYOKONG PIRATES 2ND GENERATION………………………..

  180. btol2…of course pose….mntk tlg cri sajak hri ibu??? erm..bereh2…
    HANIS FROM 1 AL-KHINDI MRSM KAY TEE

  181. BTOL KE AWK BOLH CRI UTK SY?? TOLONG EK!!

  182. bkpe tbe2 cari sajak hari ibu??
    -marini-
    1 al khindi
    pirates 2nd generation

  183. merdekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..

  184. saya nak pinjam sajak yang kat atas tuh cause saya ada pertandingan ..aritu , SMM kata “kena berani masa buat persembahan” .. saya tak beranii .. pertandingan hari selasa minggu depan 24/8/2010 .. takutt

  185. semua orang tengok . malunya . saya tak yakin .. kena buat gaya pulak tuh .. macam mna nih ? saya shamimi . darjah 5 . sekolah dekat ALOR STAR . sk peremba .

  186. panjang cangat la sajak nie x leh nk hafal la….dh la nnti de pertandingan….leh x wat sajak pendek ckt…

  187. menyentuh jiwa btol r….sajak nie..
    kebetulan,,cikgu aq suruh cari sajak tntng kemerdekaan…
    mklumlah x lame lgi 31 ogos menjelma….
    aq ambik ckit..
    hehehe..

  188. #%@*&^%!@#$%^&%$#%^^&()&^$^*)^%$#%^)_^%&*(&^%$#@!@@@!)^% $##@@@&()*&^(***&)

  189. bagus lah sajak ni saya pun boleh ambik

  190. cantek sajak nie…
    terharu dibuatnya!

  191. boleh saya pinjam sajak awak?

  192. tak syok langsung sajak kau tu bdh

  193. bestnye

  194. tersentuh

  195. ye la aku bile ade pertandingan sajak mesti amik kat sini ……. perh mantop

  196. erti kemerdekaan…..

    53 tahun berlalu,
    agak usang usiamu,
    namun bagi mereka yang terusik kalbu,
    buih-buih lara masih memilu,
    terus megimbau menerjah lalu,
    pada dinding luka di tasik sembilu,
    itulah sisipan nada sumbang pejuang,
    yang bermimpikan erti kemerdekaan,
    berjuang menegak pepanji keadilan,
    meredah taufan di kegelapan malam,
    mencari seutas keyakinan,
    tika sesekali bulan mengambang,
    apa yang mereka saksikan,
    adalah kematian dan kebinasaan,
    sebagai pengisi ruang-ruang kehidupan,
    mimpi mereka mimpi berdarah,
    malam penuh resah,
    siang terus pasrah,
    senjata x pernah rebah,
    biar benteng semakin pecah,
    jiwa mereka jiwa merdeka,
    biar termamah luka dan hiba,
    berjuang bukan kerana nama,
    ingin menjulang bangsa merdeka,
    kini kita di ambang merdeka,
    x knl erti derita,
    hanya bangga kibaran bendera,
    sekadar laungan suara,
    tanpa mengerti apa-apa….

  197. sajak ko (nukilan) tu sangat teruk plus not so in my taste

  198. sajak tu patut d’buang dlm tong sampah……..atau pon di bom………..

  199. sajak tu patut d’buang dlm tong sampah……..atau pon di bom…

  200. buat la sajak tu dengan lebih puitis lagi

  201. ada x sape2 yg ada sajak merdeka utk kasi budak2 insaf ckit..sya nk kena baca masa sambutan penutup hari merdeka kt sekolah..

  202. ko puye pasl arrr…biseng plak…:P

  203. slm..saya nak pinjam sajak nie coz nak wat persembahan kat skul..
    I like all this poem..:)

  204. ~slm~…
    boleh x pinjam sajak nie……
    coz nk wat skull kt skolah….

  205. ada nya sajak sunda di internet jadi gampang mengerjakan tugass

  206. hahahah :0 wow .. tak pernah dengar ……………… HEBAT NYA !!!!!!!!!

  207. hahahahaha , ye ke.. hahahahhahahah . sape tu yang buat tu , ha’???

  208. tq…

  209. wOw…
    bEsT2 beTuL lHa..
    sa cOpY eaQ??
    maLaS nak kaRang2 saJak waT maSa nHe.. hEe ;-)

  210. merdeka3

  211. best gilelah sajak ni..TERBAIK!!! ;)

  212. sya suka sajak niii best blh tak sya copy sebab saya ada pertandingan bersajak …. hmm lagi satu sya nak tahu macam mana rasanya u all rasa masa baca sajak ni kat kalayak orang?

  213. :>…good…kak ada yg lain tak..

  214. boleh tak saya ambil sajak ini?Saya masuk pertandingan sajak……

  215. saya pki sikit ye idea2 kat sini..esk ada pertandingan..sajak2 kat sini smuanya membawa maksud yg mendalam..like like..thumbs up

  216. merdeka ..
    merdeka ..
    merdeka ..

  217. gempakk arr sajak2 kat sini…. x tau nk pilih yg mner satu utk bulan kemerdekaan…. hehehe ;)

  218. perlu ker sayer mnyebot namer saper2 yg mncipta sajak trsebot andai saya menggunakannyeeeerrrrrrrrrrrrrr ???????????????????????

    3:)

  219. Bez la sajak ni …

  220. ok la sajak tu
    saya nak bentangkan dia kat sekolah untuk pertandingan
    hehehe….. :( :P :) :D
    :*

  221. sungguh menakjubkan!!!!!!

  222. mne awk bole dpt idea ni???:)

  223. ammar sssssssaaaaaaaaakkkkkkkkaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiii

  224. saya nak masuk sajak…cikgu saya suruh mengambil.

  225. :) :* <3

  226. kesemua sajak diatas sagat bagus terima kasih kerana sudi kongsi sajak kalian

  227. negara saya malaysia…..
    saya bangga untuk melahir di sini…
    terima kasih malaysia….

  228. saya suke ngan sajak awk….saya nk copy ye nk bersajak kat sek saya ….tenks……

  229. Pak Pandir makan ketupat,
    Makan ketupat di pagi raya,
    Selamat menyambut kemerdekaan ke 54,
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!

  230. bolehlah

  231. like it

  232. Cantekkkk !

  233. Terbaek !!!!!!!!!

  234. baguslah …..puisi kmerdekaannya… cun leh selamat hari merdeka yg ke 54….

  235. wow!!!! it very nice..

  236. cantek !!!!!!!!

  237. askum pada semua yg bca pesanan ni…korng semua bgus bersajak ea.

  238. I want to borrow your poem for my performance ….. …….

  239. merdeka.kita raya merdekalah kali ini

  240. SALAM, SAYA MOHON KEBENARAN UTK GUNA SAJAK INI DALAM VIDEO SAYA UTK TUJUAN PERTANDINGAN.
    SAYA AKAN LETAK NAMA ANDA ATAU ALAMAT WEBSITE INI KE DALAM KREDIT.
    . =))

  241. Sajak ni best . Sesuai untuk pertandingan Sajak Kemerekaan esok . Hihi :D ;Sheryl

  242. pae try la sajak ny,, mna la nk tw kowt2 bley wt,,hehe…

  243. assalam….

  244. hey this blog thing suckz like hell u knoe!

  245. Pinjam bolehhhhhhhh.JANGAN MARAH.Ade pertandingan dkt sekolahhhhh.Rasa-rasa dgn sajak ni,boleh menang dalam PERTANDINGAN MEMBACA SAJAK NI kot…..ccccccccccccaaaaaaaaaayyyyyyyyaaaaaaaaaalllllaaaaahhhhhhh. sajak ni tttttteeeeeeerrrrrrrrbbbbbbbbbbaaaaaaaaaaaaiiiiiiikkkkkkkk.he,he,he,he.

  246. em………..dah lame aq x bukak laman ni.dah banyak kali bukak dulu cume x tinggalkan komen…hehehe.siansian hehee.anyway saya harap semua sihat sejahtera.

  247. BOYAN

  248. bosan laaa

  249. mmg sempoi bes n interesting
    Merdeka Merdeka !!

  250. sajakk nie dpt mmbantu saye smpai mng pertandingan sajak

  251. sajak ni memang BEST !!!!!!!!!!!! sampai cikgu fikir aku tulis sendiri hehehehehehehehehehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  252. I love Malaysia .Malaisia terbaik .SARANGHAEYO MALAYSIA AND KOREA.Malaisia terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkklah hehehehehehehehehehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  253. i love Malaysia
    Malaysia is the best in the world ;)

  254. best gila

  255. we love MALAYSIA !!!!!

  256. pnjam tau sajak ni sbb kita ada pertandingan kat skolah. :)

  257. sama kita pon nk pnjap :)

  258. :( :O :P

  259. ha alamak besok nk buat prtndngn sajak aduiiii -_-

  260. tolong sesiapa carikan saya sajak kesengsaraan sewaktu jepun menjajah…plzzz…saya nak buat pentomen….sesiapa yang menolong saya ,saya amat berterima kasih

  261. Boleh tak kalau nak guna sajak nih untuk pertandingan kat sekolah.Tapi nak edit sikit je blh tak?

  262. erm..sape ble bgi kat aq.. sjak kmerdekaan.. yang bleh msuk prtndingan kat skolah mngah??

  263. izinkan saya menyembahkan sajak ini di khalayak murid-murid sempena bulan kemerdekaan ini….

  264. Alamak,ESOk nk kena Latih sajak

  265. sajak kemerdekaan oh no nk kena hapal

  266. thank you for your poem that is beautiful poem …….thank you again

  267. love you all and one malaysia

  268. bolehlah tpi best jga sajak nie btul3

  269. makan rendang makan kari
    mencari rotan membuat raga
    merdeka ke 54 disambut di sini
    tuah merdeka untuk semua

  270. hujan merdeka turun lagi
    titisnya menjelajahi hati srikandi
    pertiwi tersenyum menerimamu
    memeluk janji yang termeterai
    harapan yang terkota
    teguh mengepung cinta

    telah kutemui mutiara yang tersembunyi
    dalam dena denai usia yang menjanjikan kebahagiaan
    kukecapi aroma pembangunan
    kukucupi wangian pembebasan
    dan telahku warnai kanvas jati diri
    mengikut lakaran budaya dan potret bangsaku

    terima kasih hujan merdeka
    walau langit 0gos telah berlalu
    titisnya membasahi sepanjang tahun

    TERIMA KASIH KEMERDEKAAN MALAYSIA!!!

  271. nak kena hafal sajak untuk sambutan kemerdekaan

  272. tulis la banyak lagi sajak

  273. I sangat2x suka sajak

  274. tak bestlah takde pilihanlah……..wei korang korang nih pepet bsar tk bgi yg prempuan bgi lki lk none boso tak kekekekeke…………

  275. nice poems

  276. tq sangat2 lah pencipta2 sajak2 yg bermakna nie ya menang kot tempat pertama jgn marah ya

  277. saya suka . . . . . .tahniah . . . .31 ogos 2012 . . . .janji ditepati . . .55 tahun merdeka . . . . . ., . .MERDEKA,MERDEKA,MERDEKA . . . .

  278. selamat hari merdeka ke 55

  279. saya gembira menjadi anakmalaysia

  280. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke -55

  281. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-55

  282. sye kne mendeklamasikan sjk smpene hri kemerdekaan esok… pinjam sjk boleh tk?

  283. benarkan saye stoling sajak nie.. nak jdikan sajak mase persembahan nanti… boleh, kan ?

  284. best sajak ni… wish me luck utk esk sbb kena bace sajak peringkat daerah!!! ^_^

  285. sangat bagus

  286. sajak yg menarik :)

  287. wai na trlmpau bnyk aq jgga ba

  288. i like merdeka

  289. best….nya dapat sajak nie.

  290. mememea

  291. saya pun masuk pertandigan sajak

  292. boooo

  293. ramainya orang pinjam sajak kat sini. lain kali nak cari sajak, takyah cari kat temat lain cari jer kat sini. pinjam sajak,kat sekolah ada kursus

  294. excellent points altogether, you just received a new reader.
    What could you recommend in regards to your
    post that you made some days in the past? Any
    sure?

  295. saya suka dengan sajak merdeka ini….saya pun minat dengan sajak tetapi bukan saya menjadi juara sajak 2012 saya mendapat tempat kedua iatu naib juara

  296. Bagusnya!!!!!!!!!! Terus berusaha!!!!!!!!!!!!!!

  297. As the admin of this web page is working, no doubt very quickly it will be famous, due to its quality contents.

  298. bagus sajak ni.

  299. ……

  300. baguslah..

  301. aku syg malaysia……………….malaysia3

  302. bolehkah saya menggunakan sajak ini untuk pertandingan mendeklamasikan sajak?
    *kalau boleh terima kasih

  303. nak guna sajak ini untuk persembahan kt sekolah

  304. panjangnyaaaaaaaaaaa

  305. Apa kome semua merepek niey????aq x paham 1 haprak pon…but at least i now merdeka!!!!!

    SAYA ANAK MERDEKA!!! Eh sorry…SAYA ANAK MALAYSIA lah…

  306. thank you for helping me for the poem competition

  307. Terima kasih Malaysia(tanah airku)

  308. saya copy utk buat kad lemerdekaan ya.. Mohon di izinkn.. terima kasih banya-banyak

  309. selamat hari kemerdekaan yg ke 56

  310. selamat

  311. waaa…~ canteekk lha.. nk pinjam sajak tuuu. nk wat p’tandingan sajak kt sekolah .. k .. thanks.~ :)

  312. tq……………………..

  313. smartttttt lha ……………..

  314. hebatlah

  315. huhuhu..jmpa pn sajak yg maNtAp..

  316. TERIMA KASIH MALAYSIA

    Terima kasih Malaysia
    Kerana masih sudi
    Memberi kemenangan untukku

    Terima kasih Malaysia
    Dalam saat begini
    Kau sudi menyokong
    Perjuanganku
    Aku hampir kehilangan punca
    Apabila ada yang cuba
    Mengganggu gugat kesejahteraanmu

    Terima kasih Malaysia…
    Aku telah buat yang terbaik untukmu
    Telah aku korbankan
    Seluruh hidupku
    Sepanjang masaku bersamamu
    Berkhidmat padamu setulus hati
    Tapi aku masih gagal
    Mengembalikan 3 kaum
    Di negara ini bersatu hati
    Senada seirama
    Memajukan kau Malaysia

    Terima kasih Malaysia
    Kusangka panas hingga ke petang
    Tapi hujan di tengah hari
    Mereka dengki khianat dengan
    Apa yang aku perjuangan Malaysia

    Terima kasih Malaysia
    Atas sokonganmu yang tidak berbelah bahagi
    Memberi kemenangan padaku
    Untuk teruskan perjuangan ini
    Akan aku kerahkan
    Semua jemaah menteriku yang baru
    Melakukan transformasi
    Segala cadangan dan idea rakyat
    Demi kesejahteraan Malaysia
    Akan kami dengar tanpa pertimbangkan lagi
    Kerana suara rakyat selalunya benar
    Kami sudah bersumpahpun
    Undi kami ..kami akan berkhidmat demi anda
    Sekarang kami sudah menang
    Kami akan berkhidmat demi anda rakyat Malaysia
    Untukmu rakyat Malaysia kami pertaruhkan nyawa kami
    Andainya kami gagal juga untuk berubah
    Kami seluruh jemaah menteri akan letakkan jawatan
    Pada semua rakyat Malaysia…
    Kerana kami tak mahu
    Kami dipersalahkan apabila Malaysia ini musnah
    Sebagaimana kamu rela kehilangan pemimpin daripada kehilangan negara kami juga rela kehilangan jawatan daripada kehilangan negara

    Terima kasih Malaysia…
    Sudilah bersama-sama kami menjayakan misi dan visi kami
    Untuk mengujudkan sebuah negara berpendapatan tinggi
    Menjelang 2020 kepada semua rakyat Malaysia dikongsi kekayaan negara bersama…susah sama susah senang sama senang….
    tak akan ada iri hati pada semua kaum…semua kaum bersatu hati merealisasikan impian negara.

    Terima kasih Malaysia…
    Kerana sudi memahami daku
    aku pun memahamimu
    di setiap denyut nadimu
    “RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN”
    Malaysiaku sejahtera…
    Malaysiaku kukasih dan sayangmu demi-NYa
    Terima kasih Malaysia
    Sampai bila-bilapun aku sayang kamu Malaysia…
    Terima Kasih Malaysia

    KARYA RATU RIMBA NIAGARA
    7 Mei 2013
    (PUISI DIILHAMKAN KHAS UNTUK PERDANA MENTERI DAN JEMAAH
    MENTERI KABINET YANG BARU UNTUK MENTRANSFORMASIKAN KE ARAH MALAYSIA BARU SEBELUM MENJELANG PRU KE-14)

  317. YEAH MERDEKA!

  318. merdeka harus di pertahankan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  319. awesome

  320. tetapiiiiiii jagalah kemerdekaan kita jgn bagi orang luar jajah negara kita

  321. best nya saya bawak sajak ni pergi sekolah

  322. Baguih Jugak sajak ni..await x da video sajak ni no..YouTube pun x da..x Kesah la , sajak ni OK dah..terbaikk

  323. Terbaikk..Cyer sukalahh….

  324. wow hebat nya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: