Sajak sempena kemerdekaan kali ke-50

50 Tahun Merdeka

Hari ini..
Merdeka, merdeka, merdeka..
Dilaungkan sekuat hati
dengan senyuman, keriangan, kepuasan
Tanpa tangisan

50 tahun dahulu..
Merdeka, merdeka, merdeka, merdeka..
Dilaungkan dengan penuh rasa bangga
Tatkala ayat keramat kedengaran
Air mata rakyat kegembiraan mengalir,
menitis ke tanah seperti memberi sinar dan harapan
kepada bangsa, agama dan negara

Kini 50 tahun berlalu..
Segala harapan dan impian 50 tahun dulu telah dicapai
Ku bangga melihat semua kejayaan ini
Tapi disebalik kejayaan masih ada kegagalan
Adakah anak muda sekarang cukup mengerti sengsara mencapai kemerdekaan? Keperitan?
Mereka tak mengerti, mereka lupa..

Kini..
Anak-anak muda ketawa meraikan kemerdekaan
Mereka hanya lihat merdeka ilusi semata
buku, gambar, video dan sedikit cerita orang tua
Apa yang mereka rasa?
Adakah jiwa mereka merasai kesusahan, keperitan, kesengsaraan 50 tahun dahulu?

50 tahun..
Masih tidak cukup untuk mengajar erti kemerdekaan
di jiwa insan generasi baru
Apa akan jadi kepada kemerdakaan kita
Adakah ia akan berkekalan selamanya?
Sedarlah kawan-kawanku
Carila erti kemerdekaan..
Renungkanlah kesusahan, keperitan, kesengsaraan
rakyat 50 tahun dulu
Jika kamu mahu 5000 tahun
merdeka tetap merdeka..

Nurkilan Md. Rz..Julai 07

-Dibawa bersama INFOMALAYA.COM

About these ads

~ by Rozaimie on July 1, 2007.

280 Responses to “Sajak sempena kemerdekaan kali ke-50”

  1. great poem… =)
    congrats…

  2. thanks.. =)

  3. fantastic poem..

  4. ko buat bulu roma aku meremang…memang hebat berabis sajak mu!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. assalamualaikum,saya baru di sini,saya ingin mengucapkan SEEELAMAT HARI KEMERDEKAAN KE – 50.

  6. ASSAMLAMUALAIKUM,SUME,TAHNIAH ROZAIMI,ATAS SAJAK ANDA INI,CONGRATS.MERDEKA!!!!!!!!!!

  7. HELLO,LEH X SAYA B’KENALAN DGN KORANG SUME????????
    :0

  8. sajak kemerdekaan yang amat mengkagumkan.ANAK MALAYSIA BOLEH!!!!!!!!! KAU MEMANG BERBAKAT ROZAIMIE!!!!!!!!!!!.

  9. sajak yg sungguh puitis..
    great job!!!
    merdeka

  10. sajak ni bgs sgt…
    syabas sebab awak berjaya menghasilkan sajak yg sebegini bagus

  11. aku suke sajak ni ko memang pandai buat sajak boleh ko ajar aku buat sajak

  12. tahniah best jugak karya sedara mudahan dengan karya sedara bila di persembahkan akan meresap kedalam jiwa anak muda kita tahniah… salam kemerdekaan

  13. anda merupakan penyajak yang baik.saya amat kagumi dgn kebolehan anda.tahniah n harap anda akan dapat menghasilkan banyak lagi karya bertemakan kemerdekaan.sekian

  14. I like ur poem….

  15. anda berjiwa merdeka.bukan senang nak cipta sajak tau…. semoga dapat cipta sajak yg best lagi okaey

  16. Emmm….best ar.bila baca,terus bersemangat ni..hee..saya ambik sajak ni,boleh..???nak deklamasikan masa perhimpunan kat sekolah..???

  17. Hai sume..maafla sy xdapt reply komen anda dgn cepat..sy baru je habis praktikal diskolah 2mggu..
    -thanksla diatas pujian kwn2 sume..insyaallah sy akan cuba buat sajak yang baik ikut keadaan n isu semasa..
    -sy wat sajak ni saja suka2, mngkin memerlukan penghayatan semasa mnghasilkan sajak ini..
    -kepada yng nk belajar tu..emm..awk kenala bawa diri anda ke dalam motif or tema utama sajak awk tu..rasai ape mksd sajak yng nk dihsilkan..kalo betul2 berkesan,pasti anda akan menitiskan air mata ketika sedang mengarang sajak yng sedihh.
    -yng nk berkenalan tu..kenal2la sesama kamu semua ye..sy kamu leh kenal dgn membaca biodata sy,.hehe..
    -n kepada yng nk gunakan sajak ni ataupan karya lain dlm blog ni..silakanlah..

    -MAJULA BAHASA DEMI BANGSA-

  18. bleh xsy nak mik sjak ni tuk presnt kat dpn lecturer??

  19. boleh..awk study kat mane? tp awk kenala di akhir baca sajak tu..cakp nurkilan dari sy..mohd rozaimie..ok? mcm orng selalu wat tu..sbgai contoh pas hbis bc sajak cakap nurkilan a. samad said 2005..mcm tu..k?

  20. can i copy your poem …..

  21. SAJAK SAUDARA ADALAH YG TERBAIK

  22. i suka la u!

  23. boleh call i tak! i nak blajor ler..

  24. saya amat kagum akan sajak-sajak di laman ini

  25. Thanks di atas pujian anda semua..biasa je sajak sy ni..
    Kepada yng ingin copy tu..untuk tujuan ape??? if for competition adalah amat dilarang..untk anda membacakan sajak ini dlm pertndgn xpe..tp ckpla hasil nurkilan dari sy..
    Kepada yng nk belajor tu..np sy yng call awk..awk la call sy..huhu..

  26. tahniah!
    insyaallah apa yg dicoretkan ini bisa menyuntik semangat patriotik pada generasi alaf baru.
    semoga kemerdekaan yg dikecapi selama 50 thn akan terus kekal dan gah dlm sanubari anak Malaysia……

  27. sajak ni best lh…!! sungguh puitis…mggu dpn kat institut sy de smbtn hari kemerdekaan….jd sy nk mintak izin untuk smpaikn sajak ini pada hari tersebut erk?? x salah kn…hehehehhe…..

  28. akum..boleh saya ambk utk pameran di sekolah saya???
    sajak ni sgt myntuh apabila d bc… ;-)

  29. best sangat , terharu ada gak
    engko memang patriotik….
    merdeka……

  30. hi,sy br d ruangan ini..n nak mengucapkan happy merdeka’s day…saya anak malaysia…sy doakan 5000 tahun akan datang still merdeka…”,

  31. KEBANGKITAN…

    BERDIRI AKU DI SINI,
    UNTUK MENCARI TAPAK YANG KELAM,
    UNTUK MENJEJAKI JEJAK YANG SURAM,
    AGAR KU PEROLEH SEMANGAT KEBANGKITAN,
    SEBUAH KEMERDEKAAN.

    SEBELUM GELOMBANG MENANTI DATANG,
    USAH KAU LEKA DAN ALPA,
    DENGAN SEPI YANG MELENAKAN,
    DENGAN MIMPI YANG MELALAIKAN,
    DENGAN TEKA-TEKI YANG MENJERATKAN,
    DENGAN NOSTALGIA YANG PENUH KEPALSUAN.

    BANGUNLAH WAHAI TEMANKU,
    USAH KAU LENA LAGI,
    KITA TERUSKAN PERJUANGAN,
    DENGAN PENUH KEIKHLASAN,
    SEHINGGA HABIS-HABISAN.

    TERUSKANLAH,
    WAHAI PEJUANG HARAPAN BANGSA,
    WAHAI PEWIRA PENGGONCANG DUNIA,
    AYUH KITA BANGUN, KITA TEGAKKAN,
    MARUAH BANGSA.

    WAHAI PEJUANG,
    WAHAI PERWIRA,
    USAH KAU UNDUR LAGI,
    USAH KAU SIA-SIAKAN SEMANGAT KEBANGKITAN,
    YANG SEDANG MEMBARA,
    MENJEJAKI KEMERDEKAAN.

    • saya ambik sajak ni untk saya bacakan nanti di sekolah..dalam pertandingan hari kemerdekaan..XD..boleh kan..jangan marah

  32. BOLEH TAK SAYA COPY SAJAK 50 TAHUN MERDEKA..UNTUK DIDEKLAMASIKAN OLEH SAYA..HAHAHA,,SAYA ADA MENYERTAI PERTANDINGAN SAJAK DI POLI,SO SAYA TERINGIN NAK BACAKAN SAJAK 2…BOLEHKAN ..MESEJ DARI SAJAK 2,TERLALU MENDALAM…

  33. sajak yang sungguh besar maknanya bagi anak muda kini.. tahniah kerana dapat menghasilkan nukilan yang segini..

  34. Askum..
    Sekali sy ingatkan kepada semua rakan2 yng ingin mengunakan sajak ini untk tujuan membcakannya..silala di akhr bacaan sajak ini katakanlah hasil nurkilan dari sy mohd rozaimie..seperti conth yng telah diberikan..sekian..semoga berpuas hati dgn laman ini..gudluck yng nk bertanding tu..hehe..tata.

  35. Wow!!!! Fantastic!!! Bombastic malay word!!! kamek suka sajak tok…

  36. askum ai, sajak awk ni cam bestla en.rozaimie…
    hehee sy ada masuk ptandgn mdeklamasikn sjk kt poli sy.. so,sy telah bkenan nak mdeklamasikn awk nye sajak..
    boleh erk?

  37. doakan kjayaan saya erk?
    hehehe kalu menang sy blanje awk mkn angin….

  38. Ok..awk poli mane?
    Gunala tp jgn lupa bgtahu nama pencipta nya di akhr bacaan sajak..k.
    Ala,,pe belnja angin je..huhu..pling2 mkn kfc..hehe..xdela,gurau je..gudluck ye..

  39. what a great poem for independent day for malaysia

  40. saye poli kulim..ok insyAllah..
    nak ke blanje KFC?
    bole jer xde hal..
    thanks a lot..
    payah gak nak mendeklamasi ajak nih..

  41. k..smoga smangat awk ni mcetus inspirasi 4 nw generation..
    ol da best

  42. kagum sungguh saya denagan sajak 50 tahun merdeka ni. saya harap bangsa kita tersedar dari di ulit mimpi. selama negara kita mencapai kemerdekaan ni banyak perubahan yang telah berlaku. tapi mampu kita mengekalkanya dari terus merasai kemerdekaan itu. diluar sana banyak bangsa hidup sengsara. mereka tidak mampu untuk melawan laknat bedebah tu. hanya dengan perpaduan dan keberanian bangsa kita dapat mengalahkan mereka. percayalah rakan ku. jadi renung2kanlah tak guna kalo kita merasai,menghayati tak mampu untuk mempertahankanya….
    esok saya akan bca sajak untuk sambutan ambang merdeka disekolah saya. saya harap dengan sajak saya itu dapat mengejutkan kawan2 saya yang asyik di ulit kesenangan dan kemewahan.
    assalamualikum…..

  43. bagus sajak yang awak tulis…tahniah,saya ucapkan!awak,saya nak ambik sajak ni untuk diperdengarkan di sekolah…good luck for you!!SElamat menyambut kemerdekaan yang ke-50..MErdeka 7x…!!!

  44. Ok..kepada yng nk belnja tu..belanjala..haha..kfc tu..nyammm..huhuh..
    -Sy ucapkan tahniah kepada siti hanisah ni..sunggh bersemangat..sy ucapkan semoga berjaya..siapa lagi kalo bukan kita yang sama2 sedarkan kwn2 n sape saja yng masih leka dibuai kesenagn n angan2..thanks ye siti hanisah..wasalam..
    -Ok..sama2..gudluck jgk kat awk najwa..selmat menyambut kemerdekaan yyang ke-50..merdeka10x..

  45. sungguh indah sajak ini saya pastekan satu copy sajak ini kedalam web saya buleh yer…

  46. assalamualaikum…bg sy sajak awk menarik…tak ramai yg boleh cipta sajak mcm awk..so i hope u akn lbh aktif menghasilkan karya sebegini…congrats…

  47. Awk ni xtahu nk tulis cotation ke?? Dari mane awk dpt sumber tu..
    ni awk copy n letk bulat2..mane boleh? kan salah tu? mane nama penciptanya???? Awk yng dapt nama nanti..salah cari ni..xbtul awk buat cmtu..

  48. Wslm..wani..thanks yr ucapan awk..insyaalh sy akn berusaha lgi..thanks sekali lg atas skongan yng anda berikan..

  49. sajak yg menarik

  50. thanks..

  51. klu…saya nak baca kan sajak ni depan kelas leh tak?…ini utk tugasan…boleh tak?

  52. askm, jumaat ni ada sambutan hari kemerdekaan kat sekolah sy. bole tak sy nak guna sajak ni untuk anak murid sy guna utk pertandingan deklamasi sajak?

  53. wlam.kepada hanna, gunakanlah, sy benarkan tp bgtahu hasil nurkilan sy selepas or seblm bc sajak tu ye..gudluck..
    Kepada cikgu, hai rakan seperjuangan..hehe..tp sy belum lg sah..bakal guru je..bolehla..silakan tp mcm sy ckp bgthula hasil nurkilan dari sy..gudluck untk awk n ank murid..nanti menang bgtahu ye or ape2..

  54. Salam saudara Rozaime, selama ini sukar bagi saya mengamati dan memahami ‘bahasa’ sajak, sehinggalah salah seorang dari rakan sekerja membaca sajak saudara semasa acara menyambut 50 tahum kemerdekaan di syarikat saya baru-baru ini. Julung kali tersentuh hati saya apabila mendengar sajak yang dibacanya. Saya terus meminta beliau mendapatkan butiran penulis (originator). Dengan syarat hasil nukilan saudara disebut, saya berharap untuk mempersembahkan semula sajak 50 Tahun Merdeka di upacara majlis makan malam yang dirancangkan pada bulan Nov ini.

    Syabas dan saya percaya saudara akan menjadi penulis sajak yang terkemuka seperti A Samad Said satu hari nanti.

  55. JATI DIRI MERDEKA

    Pada setiap detik, malam 31 Ogos
    Berlalu igauan ngeri suka duka
    Pahit maung , perit jerih
    Keringat tuk nenek kita
    Mengusik , mengimbau perjuangan mereka

    Akan ku isi
    Ku penuhi tasdiknya kemerdekaan
    Pada diriku
    Pada keluargaku
    Pada sekolahku
    Pada masyarakatku
    Pada bangsa dan negaraku

    Agar ketakwaan
    Keindahan setia
    Agar ketulusan luhur
    Keutuhan daulat berdaulat
    Membawa sopan jati diri kita
    Untuk selama-lamanya
    Dihormati
    Digeruni
    Disegani
    Dipercayai
    Merdeka!
    Merdeka!
    Merdekalah kita!

    RAJA IBRAHIM BIN RAJA ABDULLAH
    NO17A,KG PARIT RAJA AHMAD.
    PARIT SULONG,BATU PAHAT.
    JOHOR

  56. PENGISIAN KEMERDEKAAN

    Tarikh keramat
    Tarikh Rahmat
    Membawa aku lebih dewasa
    Menggegar jiwa sanubariku
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!

    Akan ku bina diriku ini
    Akan ku pupuk mindaku ini
    Akan ku pertingkatkan prestasiku ini
    Kan ku lontar jauh kegagalan
    Kan ku benam bodoh sombongku
    Kan ku hakis keegoan ini

    Semoga aku asyik dalam fanaku
    Semoga aku denamik ketaatan
    Agar diriku telus dalam urusan
    Agar dapat menjulang hasil pemandangan
    Mudahan diriku dalam tawazah
    Yang tinggi

    Kan ku genggam amanat ini
    Yang sentiasa terngiang-ngiang di telingaku
    Nikmati kemerdekaan
    Dan erti pengisian kemerdekaan
    Yang berkekalan
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!

    NUKILAN RASA
    RAJA IBRAHIM BIN RAJA ABDULLAH
    NO17A,KG PARIT RAJA AHMAD
    83500 PARIT SULONG BATU PAHAT
    JOHOR

  57. Alhamdulilah respond dari anda semua dah mencapai 56 respond.. thankns sokongan dari anda semua.. kepada y.y..sy bangga kerana sajak sy telah membantu anda untk memahammi dan menghayati erti sajak.. cuma sy nk tanya kenapa nk butiran penulis? butiran sy? untuk pe? wow, majls makn malm ye..xnk jemput sy ke???haha.

  58. great poem,buts to long…..sorry!

  59. wow..nice poem..tharu sy dgar.. insyaalllah sy smpaikan pesanannyer..

  60. wah3…
    leh amek wat pameran kemerdekaan penang bulan 8 ni x??
    kat matrik penang,,

  61. hnuhyui

  62. power ar sajak nie…! fuyyyooooo2

  63. Best gile poem ni!!!

  64. tau tak mane ak dapat audio kanak2 recite sajak?plz

  65. ASSALAMUALAIKUM,
    sy nk ambk sjk ni utk hari prsmian minggu ptriotik d skolah sy leh x?Hrp bleh..mgkn sy akn gnekn jgk utk prtndingn deklamasi sjk dsklh sy 2..so,hrp awk leh doakn kjayaan sy ek..
    please…….

  66. Salam sejahtera,
    Sebagaimana yg telah ramai nyatakan… saya juga minta izin utk menggunakan sajak sdr buat pelajar saya. Sememangnya sajak sdr begitu bererti buat generasi kini. Mudah-mudahan mereka dan kita terus tidak leka berlena. Terima kasih daun keladi…

  67. sajak ni sungguh menyayat hati dan menarik .Harap menjadi pedoman kepada generasi yang akan datang!!!!!!!

  68. MMM SAJAK NI AMAT BAGUS UNTUK HARI KEMERDEKAAN SEMOGA SAJAK INI AKAN KEKAL DLAM INTERNET NI.IZINKAN SAYER AMBIL SAJAK INI UNTUK BERTANDING DALAM HARI KEMERDEKAAN.TERIMA KASIH BANYAK 2

  69. ASSALAMUALAIKUM SAYA ADALAH SALAH SATU DARIPADA PELAJAR YANG INGIN BERTANDING UNTUK HARI KEMERDEKAAN SEMOGA saya menggunakan sajak ini akan menang dalam pertandingan .tersebut

  70. x best nyer

  71. ASSLAMUALAIKUM SAYA ADALAH SALAH SEORANG PELAJAR YANG BERTANDING UNTUK HARI KEMERDEKAAN.SEMOGA SAJAK INI AKAN MEMBAWA KEMENANGAN KEPADA SAYA.

  72. asalamualaikum..
    izinkan saya untuk mengambil sajak ini untuk dideklamasi kepada skol sya..tq

  73. assalamualaikum…
    izinkan sye utk mgmbl sajak ni utk dideklimasi kpd skol sye….tq…

  74. SAJAK MERDEKA PATUT DIHAYATI OLEH RAKYAT MALAYSIA.KITA SEBAGAI ANAK-ANAK MUDA MESTI BANGGA MENJADI ANAK MALAYSIA.SAYA INGIN MEMINTA IZIN UNTUK MENGAMBIL SAJAK UNTUK PERSEMBAHAN PADA HARI ESOK.INSYALLAH SAYA AKAN MENGHAFALNYA.SIAPA NAK BERKENALAN NGAN SAYA,afiqafifi5896@rocketmail.com BYE……..BYE……………..

  75. sy nk pinjam sajak nie utk adik sy bley x??adik sy akan mewakili kelasnyer utk pertandingan sajak…u all doakan semoge adik sy sukses dlm pertandingan ini..

  76. sape2 nk bknln…add sy d
    bihacomey@yahoo.com

  77. salam.sy pnjam sajak ni utk program ‘explorace’kt uni sy. sori ye. n thanx!

  78. bagus..wat la lagi ke?? akhir2 ni saya minat sastera..terutamanya sajak…camne awak ley wat sajak yang baik….????

  79. assalamualaik0m….tahniah!!!!!!!!!best nyer…

  80. huh…dasat..pnjam sajak ni untuk pameran kat blogku ye… :www.rekasenimerdeka.blogspot.com:

  81. ytgkuv luyb

  82. good poem!
    smpena hri kmerdekaan nie aq kne bce sjk,so aq akn
    pnjm sjk kow nie.

  83. thanks..!

  84. nnnnnnnnniiiiicccccceeeeeee

  85. 8-)

  86. biasa je….jangan tulis sjak je pndai tapi x mainkan peranan sbg anak merdeka

  87. cool!!!terernyer awk wat sajak..klau sy nak wat camni…semiggu pown x habis haha….well gd luck klau nak wat another sajak

  88. Fuyoo best nyer sjk awk ni@@@@

  89. best giler seyh sajak ney. @_@

  90. a good poem…well congrulation. he..he..he..

  91. Thanks kepada semua yg sentiasa memberikan sokongan..Insyaallah,sbg anak merdeka..marilah kita terus pertahankan kemerdekaan kita demi bangsa,agama dan negara tercinta

  92. Haaaaaaaa………..!!!!!!!!!????????

  93. merdeka!!!merdeka!!!merdeka!!!!!!?

  94. merdeka! merdeka!merdeka!…..jangan dok laungkan merdeka,merdeka tu aje…Isilah kemerdekaan dengan mbina ketahanan jiwa dengan pengajian agama. Jangan dok asyik melenggang pungung, berdansa di kelab2 malam, menyanyi melalak melolong tak tentu pasal…..

  95. bosan r…

  96. x de yg latest pnyer ker???

  97. bestnya… ada lagi tak yg best cam tu ?

  98. nice giler sajak nie…. saya akan bacer… isyallah….

  99. BEST GLER!SY AKN BACE SAJAK NIE WAKTU PENCARIAN BAKAT KAT SKOLAH SY DI MRSM BPJ TAK LAME LAGI..DOAKN SY TERPILIH..MERDEKA!!!!!!

  100. TAHNIAH!!!SAYA DAH JATUH HATI DENGAN SAJAK INI…SUNGGUH MENYENTUH PERASAAN…WAAAAAAAA!!!!!!

  101. best giler sajak kemerdekaan!!!!

  102. aiy..wah ebt la sjk awk..ish b’jiwa patriotik gak awk nohh..huhu;awk punya hobi sm dgn sy lorr suka b’fikir..t tlong ajrkan sy wt sjk tau…hihi slm p’kenalan…

  103. thank for helping me

  104. thnx for this sajak mister i dont know you!!!! :) :) :)

  105. Saya suka sajak-sajak di atas. Tak ada ke sesiapa yg nak reka sajak yang mudah difahami kanak-kanak kecil tentang kemerdekaan. Rasanya sajak di atas semua untuk orang dewasa. Tapi kanak-kanak tadika susah nak faham. Saya selalu mengikuti pertandingan sajak kanak-kanak tadika. Semua sajak mereka ringkas dan bahasa yang digunakan mudah. Malangnya sajak untuk mereka terlalu terhad. Ada sesiapa nak sambut usul saya…

  106. ade sajak tige rangkap x?

  107. iman man ada sajak tiga rangkap.sebenarnya ada tu memanglah ada tapi tak semualah kalau pantun tiga rangkap adalah nak?

  108. wow..this is the best poem in the world..
    congrats..
    hope anak2 alaf baru ini dpat mengerti erti kemerdekaan sebenar..
    merdeka 3x

  109. this are d best..
    i don’t know how to say..

  110. bgos tol lar …mnarik dan sungguh menyeronokkan hatiku yg sdg berduka lara..huhuhu,..

  111. semoga semua orang menikmati sajak-sajak ini

  112. DFFF

  113. hi aku nak bjr le sjk ni

  114. hi

  115. hi ni nbr 0132998125

  116. BESTLH SJAK KAW..CM NK JDI CAM KO LAK..

  117. bley x sy pinjam sajak ni…
    sy nk bce sajak ni mase pertandingan nnti..

  118. hebatnya, boleh aku bawak ke microsoft word. lagipun aku boleh guna untuk persembahan nanti eh aku terbanyak cakap ulak

  119. hebat… gunapakai bole?

  120. Hebatnye sajak ni.Bleh tak saye copy?Ni ada pertandingan sajak disekolah.

  121. jangan lah marah ye!!! saye dah copy awak punya sajak.thankks.: )

  122. :)

  123. Saya jugak suka tulis2 sajak nih.memang dah slalu masuk pertandingan ,tapi slama nih tak pernah nampak sajak sebest nih.tahniahh! semoga terus menyedarkan anak bangsa.

  124. wei aku cari sajak tak jumpak pun

  125. yow power la sajak kamu… hehe

  126. hye….wah…sajak awk sgguh menyentuh hati lar…sye minat sngt ngan sajak…thanx awk bg sye ilham untuk membuat sajak….tp,sya x kn tiru yg awk pnya….sya akn cuba buat sndiri…

  127. mohon izin sya gunakn sajak ini utk dideklamasikn di skolah sempena hri kemerdekaaan..jgn risau sya akn nyatakn siapa penulis sjk ini (^_^)!!! ~PeAce No wAr~

  128. Assalamualaikum.

    Terkejut az tgk gambar kat atas tu..mcm kenal..betul la rozaimi my ex- classmate dulu..haha. Kebetulan i’m looking for choral speaking text for the upcoming Merdeka celebration..skrg jd practicum teacher kena la conduct choral speaking team..since x byk english text ttg kemerdekaan so i decided nak translate sajak BM ke English..so En.ROzaimi nye sajak ni mungkin sgt lah menbantu.. thank u anyway, and keep up the good w0rk!

    p/s: Bangga dapat kawan yg berbakat mcm ni !

  129. mohon kebenaran utk bca sajak ni kat sekolah utk pelancaran hari kemerdekaan.. TQ

  130. sajak-sajak ni mmg bes!x sia-sia mira bc…mira also nk amik 1 sajak ni untuk hari merdeka kt sklh nnt……………………………………….

  131. saya suka kemerdekaan ke 31 ogos 2009

  132. hye..
    poem nie bez lh…
    saye akn bc poem nie kt sekolah nanti…
    untuk petandingan di hari kemerdekaan…
    tak sia2 saye bc poem nie…
    bez gile…
    I LIKE THIS POEM!!

  133. encik2x???
    mintak sajak ni utk ptndingan skulahhh
    tp sy gtau hasil nukilan dr mohd rozaimie kan2..tens ya

  134. Malaysia Tercinta

    Tanggal 31 Ogos 1957
    Adalah suatu kenikmatan,
    Suatu rahmat,
    Suatu kegembiraan,
    Yang telah di rasai oleh setiap rakyat,
    di Malaysia ini.

    Tanggal 31 Ogos 1957
    Memberi kita peringatan,
    Memberi kita harapan,
    Menyinari kegelapan,
    Meluasi kesempitan,
    Sehingga ia mampu bertahan,
    Selama 53 tahun Merdeka,
    Merdeka! Merdeka!

    Namun anak muda sekarang,
    Tidak pernah mengenali,
    Tidak mahu mengetahui,
    Erti sebenar kemerdekaan,
    Mereka hanya menyambut dengan tawa riang,
    Dengan gurau senda,
    Dengan kemeriahan,
    Sedangakan nenek moyang kita,
    Sanggup mengorbankan kebahagian,
    Demi kebahagian anak muda akan datang.

    Tanggal 31 Ogos 1957
    Lahirnya bumi Malaysia,
    Lahirnya rakyat merdeka,
    Setelah penat lelah,
    Keperitan, kesengsaraan,
    Yang telah dicurahkan,
    Oleh ‘Bapa Kemerdekaan,
    Dengan azam yang kuat,
    Demi masa depan negara,
    Malaysia Tercinta.

    Mohd Nabil@Kasya
    Jalan Indah Kg.Ketiau,
    Kota Kinabalu, Sabah.

    p/s: saya org bru dlm bidang sastera ini. jika ada slah dn slap tlong di ajrkn…^^

  135. Ada kesilapan pada sjak sya…
    spatutnya 52…tp tertkan 53…
    sy mohon maaf pda ksilapan sy ini…
    hrap dmaafi…

  136. Sememangnaya, sajak ni mmg bagus……saya tlh mnggunaknnya untuk pertandingan sajakkk kemerdekaan dan mendapat no 1 dlm prtndingan tu………..thanks ya, untuk pnulis sjk ni…………thanks……n i always visit this blog@site….

  137. i like that poem. i hope uall can do better than this

  138. thanks…

  139. ko ownk.. skrg dh merdeka yg ke 52 tahun kan..
    sedih rasanyer..
    skrg saya ambil kesempatan ini utk mengucapkan slamat ari merdeka yg kpd semua warga malaysia dn slmt ari jadi yg ke 13 utk kwn aq syiqin.. slmt ari jadi.. ily.. hehe..

  140. ye ye hari ni merdeka tapi puasa .babi lah ko. saya nak ucap hari jadi kepada maisarah selamat hari .bulan april

  141. sajak ni boring ar..

  142. sajak u cool la.hari nie merdeka tapi,xbest la coz kite sambut merdeka dalam bulan puasa,letih laa……
    harap2 tahun depan xsambut merdeka dalam bulan puasa..SELAMAT HARI MERDEKA KE-52

  143. ASALAMUALAIKUM…saya suka la baca sajak awak…sajak untuk kemerdekaan ke-52 xuat ag ke

  144. eee best nye sajak awak ni….

  145. your poem are the best poem ….. bye ….

  146. hai poem boys i just want to say that your pome is the best pome i hope u can do the anathor pome & the more best pome afterthis ……

  147. sye ske la poem ni….

  148. hye semua

  149. siti kawan disebelah saya

  150. sjak neyh bagus lar!
    haha
    da jmpa da!

  151. xder ker sjk yg pndk dn simple jer har…hemmm papew pon bes lar gakk…

  152. bagus sajak awk

  153. >salam…
    >bagus sjak awak…
    >boleh mendapat nombor satu…
    >good nabila…
    >tidak lama lagi dapatlah hamper mencipta sajak sedunia…
    >hehehehehehe!!!!

  154. bagus…..bagus……bagus.

  155. boleh dapat 1 paling …………….
    ………….

  156. tak best macam taik ……………………………………..ooooooooooooooooooooo………………….

  157. tere la huuuuu…………

  158. ya , bagus

  159. Ini memang best !! :)
    Boleh dapat johan !!! woo~~~

  160. saya memang memang suka baca sajak !! best lah .
    i like all these poem , hope there is more for me to read
    : ) !!!~~~

  161. wow hebat gak tu. smua sajak kt sini hbt2 blke. Hrp kalian tulis sdp nk dgr….

  162. sajk kat sini hbt2 blke.

  163. bgus2 belaka sajak2 awk sume.

    sy dpt hayati sume sajak yg ada kt sini. jd kalo awk sume ank merdeka, jgn lah sia2kn negara MALAYSIA!!!!

  164. hi aku bodoh dalam b melayu la

  165. 0132998125

  166. apo kbo semua org aku cht kt sini bleh tk

  167. ads sapa2 yg bok kawasan pekan parit raja tk

  168. wow!!very gud!!

  169. so interest thing

  170. eh awk meniru yek sbb saye ade buka laman web scribd dan sajak yang awak tulis ni betul2 same cume awk tukar 52 tahun merdeka ke 50tahun merdeka itu je yang awk tukar huh memg dasar penipu…

  171. korang ni suka sajak ke ?

  172. sajak n mmg best sbb mengingatkan rakyat malaysia dengan hari kemerdekaan and dgn sajak n mesti kte leh msk pertandingan sajak mesti cikgu pilih kite
    !!!!!!! thanks sbb adekan sajak n

  173. mcm mne nk buat sebuah sajak yang bernas?
    terutama sekali sajak tentang pemimpin,,
    mcm tun hussein onn,,,

  174. wao!!memg sgt-sgt mnarik..and ya…tak thu mcm mana nk ckap dgn p’kataan..saya suka tgk sajak awak ni…;)

  175. cantik sajaknyer..mmg best punya

  176. :p

  177. mmg gramatis punyer…

  178. yes it is so nice

  179. sajak korang ni memang best btl i like it

  180. good work i like

  181. wow…sume hebat2…

  182. i love the all poem….

  183. i luv the p0em…hehex…<3

  184. hey!!sume sajak 2 bley tahan laa…keep it 0ut k….huhu<3

  185. haha..very2 l0ve it…gud luck k…;)

  186. leh x sye nk sajakni..plessssss

  187. sajak 53 tahun merdeka x de ke?

  188. kalau komen jgn marah ya..nie sume bek punya,,, smile always okey???

  189. bestnye..sye gunakan sajak ini untuk pertandingan sajak skolah tpi sye tukar 50 thun dahulu jdi 53 i love it (Y)

  190. syer nk tuka kpd bhse inggeris mcm mner???? competition at my school,,,

  191. wow! ny la sjk yg x pena sy bce.mmg great, good job!!!

  192. ya, good 2 u… sya pun suka sangat sjk 2..

  193. sajak cik wee win lagi menarik ,jangan marah ya
    .

  194. ala cikgu kita dah bagi dah sajak ni.

  195. nice poem…i love it..this poem was realise me.. love it so much.. :)

  196. hie i m tarani

  197. sajak yang penuh makna

  198. Teruskan usaha anda dan sedarlah bahawa tida kamerdekaan tumpahlah darah kita.

  199. sajak yg agak panjang and boring

  200. bagos

  201. wow!!! its so fantastic…..so cool…..so amazing…so goood…..i like it very much!!!!thank…i love u…call me 0198897698..Natasya..

  202. mu ni banyak cakap halimah jongang

  203. hebat kot smua sjk kat atas nie.ABAS……
    abas tu nme atok kwn eden.call me(o175612439)

  204. b*bi giler

  205. giler bez doe aq bce sme sjk nie!
    i like all the poem!
    ilysfdm:)
    -_-

  206. i love to eat ‘lontong’.because the taste remember me to 1 cuisine

  207. wow gramatis

  208. oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  209. wow…………..amazing

  210. sy ada satu soalan….ermm…sajak sepatutnya ada brapa rangkp?

  211. weh ros aku nk pinjam sajak ni utk pantomim merdeka kt sekolah aku bleh?haha..

  212. bagus sajak ini

  213. bestgiler ak sajak nih … mmberi kesedaran kpde diri ku ini…..

  214. Hemm…OK’s gakk…

  215. best la sajak nie…
    meresap dalam jiwa…huhu

  216. hai,…….i ove kuganeswaran

  217. best

  218. saya suka sajak

  219. haha…nak tulis untuk projek bulan membaca sekolah kebangsaan seri setia boleyy!!!xxx….kalau boleyyy saye tuliss hahah….dari kula lumpurr
    love this poem..saye darjah 5 tapi dah minat politik dan sejarah sejak darjah 1 jeww

  220. HAI UMMI SEHAT KE

  221. bestkan hari kebangsaan
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  222. best la sajak niy…nnty adew p’tndgn sajak kt skola sempena hari kemerdekaan…sye msok…so sye nk sajak niy..tp sye ubah skit…

  223. aku menang dlm pertadingan sajak.. aku gne sajak diatas..

  224. sehat=wanie n anis….sajak nie best giler……smoga sntiase sukses dlm buat sjk nie..

  225. sajak nie mmg bagus…betolx3..;).8)

  226. Cikgu Rozaimie tulis ???Pandai jek :)

  227. :*

  228. :(

  229. gud

  230. bagus juga….boleh tahan….saya tengah cari yang mana yang sesuai untuk mendeklamasikan sajak di sekolah saya…tahniah! anda termasuk dalam senarai mendeklamasikan sajak di sekolah saya…

  231. :D saya suka sajak nie…….:)

  232. saya pun suke jugak……. huhuhuhuh..

  233. fantastic poem!!!! keep it up!

  234. hello

  235. asdcs gfbhyjn

  236. best la sajak ni..:)

  237. memang best sajak ni
    hingga kan air mata aq mengalir :(

  238. sooooooo……goooooooooooooddddddddddddddddddddddd

  239. sedap sajak ni klo bley sye nk copy bley x bab nk wt asiggment sculzzz nk paki

  240. saya suke!!!!

  241. hahaha:P

  242. i likeeeee ~~ :)

  243. like..kat skolah saya selalu disuruh cikgu bacakan sajak..kemerdekaan..jadi saya selalu ambik sajak di sini..hasil nukilan..

  244. selamat hari merdeka

  245. ish ish ish merdeka dah habe ckp bnyk

  246. oh my goddddddddddddddddddddddddddddddddd

  247. oh my godddddddddddddddddddddddddddddddddd

  248. dah takde idea utk hantar comment lagi……………………ha!!ha!!ha!!

  249. selamat hari merdeka utk semua rakyat malaysiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  250. nice poem…..good…i realy impress it

  251. plzzz call me”0165466153″

  252. best lah sajak niiiiiii……..

  253. the best poem i ever seen…….

  254. sjak yg mmbuat aq tersntuh hati

  255. Eh , saya nak copy paste untuk sajak kemerdekaan esok yerr :) ! I’ll mentioned pengarang dya gak :)

  256. semuanya bagus2 .. saya boleh ambil awk punya sajak utk persembahan saya nanti

  257. bestnya

  258. hmmm….best lha ….

  259. pinjam untuk deklamasi di dewan PULNORD 31 Ogos ni ye…

  260. thank you ok
    published

  261. semua sajak dekat dalam ni semuanya punyai erti dan maksud yang mendalam.inilah peranan kita sebagai anak Malaysia.walaupun kita tak ada dalam suasana atau situasi sebelum atau ambang kemerdekaan tapi kita boleh menghasilkan puisi yang sangat puitis dan gramatis. semua penulis kat atas ni mempunyai bakat yang besar sebagai seorang penyajak.jadi teruslah berusaha untuk maju dalam bidang sastera ini. jadilah bangsa yang mempunyai nilai sentiment yang tinggi terhadap Negara. teruskan perjuangan kita sebagai anak bangsa yang mulia.bak sajak kata-kata dalm buku komsas tingkatan 3. tak boleh lawn dengan kuasa lawan dengan kata.ni lah salah satu contohnya

  262. boleh lh gune untok prtandingn sajak esok…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: