Sajak : Dadah Durjana

Dadah
Tika dulu kau bagai penawar
Mengukir sejarah di bidang perubatan
Penyelamat nyawa tika kesakitan

Namun kini
Martabatmu begitu hina
Hadirmu bak najis semata
Kau hanyalah pemusnah
Generasi dunia

Dadah
Kau umpama racun yang mengalir
Dalam pembuluh darah
Bagai jarum yang ditusuk hingga ke tulang
Perit..
Pedih..

Dadah
Kau durjana
Hadirmu membawa derita
Khayalan sementara cuma
Imaginasi dusta di bumi nyata
Membawa kesedihan
Mengundang derita sengsara
Dan mengusung
Kematian..

Nurkilan bersama..Md. Rz & Adik-Beradik..07.

About these ads

~ by Rozaimie on May 1, 2007.

456 Responses to “Sajak : Dadah Durjana”

  1. Saya dapati ejaan Nurkilan telah dieja dengan salah..Ejaan yang betul ialah Nukilan, sila betulkan atau saya akan repot pada DBP..hehe..

    Tapi sajak ini agak bagus..sekian terima kasih..

  2. Emm..sy pun xpastila tp sy rase dh betul ejaan nurkilan tu..sy rase sedara yng silap ni..
    jgn g report dbp sbb tkut sedara yng malu nanti..huhu..k..ape2 pun thnks di atas keperihatinan sedara..
    Sy akn cuba rujuk balik kpd yng pakar..

  3. Dadah,
    durjana atau sehinanya dadah ini.
    bergantung kepada individu yang menggunakannya..
    BUKAN SALAH DADAH!!

  4. Pandanglah dari perspektif berbeza.
    bgus sajak ni..
    Tabikla roz..

  5. aa..untuk bilik sebelah pandanglah dari perspektif berbeza..hehe.
    bgus2..
    Manusia diberi akal untk nilai mane baik n mane buruk..hehe..
    Thanks..

  6. dadah oh dadah…

  7. as’kum. Leh tak guna sajak awak ni untuk pertandingan karnival dadah kat sekolah saya nnt? Please…

  8. sekom..nak tanye..boleh tak saya mendeklamasikan sajak anda pada pertandingan sajak nanti?

  9. saya pun bercadang nak bacakan sajak ni dipertandingan sajak nanti. tapi bukan utk saya…. utk anak murid saya…

  10. assalamualaikum, bolah tak tolong buatkan satu sajak tentang dadah untuk saya.. untuk pertandingan..
    pleaseee….jasamu dikenang..

  11. best r,syahdu je aku bce..

  12. I am vooi.can I be a member…………………………………………………….

  13. aku pinjam sajak ni bg anak murid aku bc kat asmbly eh….

  14. Askum semua pembaca blog ni..pertama sekali sy memohon maaf di atas kelewatan membalas komen2 anda semua kerana sy terlibat dgn latihn pust hoki sehingga pertandgn yang baru hbis jumaat yang lalu..

    Kepada pembaca yng ingin menggunakn karya didalm blog ini, permintaan anda diluluskan..kepda yang ingn sy hsilkan sajak untuknya..sila bgtahu spesifikasi sajak yang anda ingnkan..
    sekian wasalam..

  15. terima kasih la ek…..jasa mu dkenang….kkkkk wasalam

  16. sama2..sebelum terlupa, try2la jwb teka teki yng sy bg..hehe..cubala jwb..gudluck..

  17. sajak awak memng bags boleh x awk buatkan saya pantun plk .saya perlu cepat bcz esok sy kena hantar pantun tentang dadah sy ni mana tau tentang berpantun lg2 tentang dadah saya harap awk blh beri sy tip-tip untuk berpantun tentang dadah .ay haraplah sangat awak tunaikn permintaan saya ye plzzzzzzzzzzzzzzzz.:D

  18. la..awk, pantun tentng dadah ade dalm blog sy ni..
    sy buat 3 pantun tentng dadah..awk amikla yng itu..gudluck..

  19. awk tgk dalam kategori bahagian nasihat..
    pantun dadah ade dalam tu..

  20. boleeh wat sajak tentang kemerdekaan. pendek aje 3 rangkap.
    ayat mudah dibaca.. untuk pertandingan murid prasekolah

  21. rasenya setakt ni dah 2 sajak kemerdekaan sy telah hasilkan.. Yng terbaru ni lebih muda aytnya cuma lebh dari 3 rangkap..sy cadangkan awk pendekkanlah sajak tu..buanglah yang mane xnk tu..boleh rasenya..boleh?? kalo x, sy watkan yng 3 rangkap n mudah..

  22. u pyer sajak best arr..blh tlg buatkan sajak utk sy…? pleasss…

  23. kenapa anda x gunakan sajak ini? sajak yng anda inginkan adalah atas tujuan pe? leh sy tahu..

  24. dahulunyer dadah menjadi bahan perubatan ,
    tapi kini, ia sudah menjadi bahan yang hina,keji dan boleh membawa maut .remaja skrang dah x peduli semua tu knape agak nyer????

  25. entahla cute_girl..isu ni mmg sentiasa diperkatakan..mcm2 usaha dah dilakukan nk bg kesedaran tp benda ni mash berlaku n skrg makin teruk dan merunsingkan..ape yng kita leh lakukan ialah jg orng disekeliling kita n diri kita supaya xterjebak pada gejala ini..kalo semua memainkan peranan insyaallah satu hari nanti gejala ini akan berkurangan..amin..

  26. good!!

  27. rock and roll roti canai

  28. oh bulu menegak bulu roma mu

  29. sajak anda bagus…boleh tak ilhamkan sy satu syair dadah pembunuh bangsa..nak buat assigment la..tq

  30. BOLEH tapi sy byk krja sekarang ni
    kalo anda betul mahu sajak..kalo sy minta sedikit upah leh x??
    ikhlas dari awk

  31. ok gak sajak 2,bole la tahan….tp sy rse awk kne pertingkatkan lgi kemahiran ejaan………..

  32. ok gak sajak tu………………………………………………………………………………………………………<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

  33. hkkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjrtrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrhjhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  34. hehe..thanks.de kesalahan ejaan ke??? yng mane? insyaallah sy akn pertingkatkan dari semua segi…hehe

  35. askum..saye dari damansara jaya,sek SMKDJ.. 18hb 2 08 sye ade pertandingan sjak tentang dadah… insya ALLAH sye akkan mendeklamasi kan sjak ni dgn sebaik nyer OK…

  36. sangat bagus

  37. hey!!!can i use ur sajak??thxx!!..by the way i’m from SMKDJ too..is there any pantun about perpaduan??i need it as soon as possible…thx!!-sabrina!-

  38. saya baru amik sajak ni tuk competition…mintak halal ye…hehehehe

  39. saya ad competition sal nak wt karangan pasal dadah nk cari kt ne ye????hehehe…hidup nak senang je….

  40. haii..maafla..sy lama dh xbuka blog ni
    harap dimaafkn..insyaallh pasni sy akn selalu up to date blog sy ni..ok.amikla sebagi rujukn..n jgn lupa cotation..k.gudluck everyone..

  41. Saya meminta izin untuk mengambil sjak ni saya hasilkan sajak yg baru.Saya munggkin mengambil beberapa rangkap dan saya akn mengubahnya.Harap izinkan….

  42. boleh klu nak base.

  43. askum..sy inginkn sjak ini juga…bolEh ke?? hrp2 xkbratan…=]

  44. boleh tambah lebih banyak sajak

  45. Thanks, sangat susah nak cari sajak dadah, my daughter wanted so badly to be used in school…. we have found one keep up.

  46. OMG!!!thankzz….wanna use this in school 4 p’tandingan sajak tntg MINGGU ANTI-DADAH!!!boleh kn!!??hehe…

  47. Olaaa… sy ni bdk dr smk lutong,miri s’wak… sy d’pilih menyertai p’tandingan m’deklamasi sajak about “dadah”… bleh x, sy guna sajak ni…? klau sudi, thanzzz very much k… bubbye

  48. oic…
    smkl…
    awal la ko ni dr aku erk…

  49. bha…
    al da stdnts who interested in deklamasi sajak…
    best of luck 2 u al

  50. salam…
    nak pinjam sajak ni yek…
    hari selasa minggu depan nak lawan!!!!!

  51. pnjm sajak neyh nk g kt gkgu….
    cikgu sowh wt sjk tp mls,so,copy jer la…hikhikhik

  52. saya nak masukkan sajak ni dalam slide board saya boleh tak?

  53. Kepada sesiapa yang igin mengambil sajak or apa shja hasi karya dari blog ni..sila la ambil..tp jgn lupa wat cotation ye..tu bukn hasil karya anda so sila awt cotation bile menggunakn nya
    insyaallh sy akn cuba menambh lgi sjak2 di dalam blog ni..kekangan mase menyebabkn sy kurng menambhb sjak di dalm blog ni..insyaallh kalo de mase terluang.sy akn letakkn sjak2 bru lgi.

  54. assalamualaikum, sajak nie sungguh menyentuh hati saya, izinkan saya mengambil sajak ini untuk dibaca di sekolah saya. klu boleh buatlah banyak lagi sajak macam nie. bagi kesedaran sikit kat semua org kat luar sana tue… and lastly thanx.

  55. hai..best la sajak ni.saya nak copy sajak ni boleh? untuk kempen anti dadah kat sek…saya harap awak dapat meluluskan permintaan saye…

  56. wow sugguh menarik sajak ini terima kasih kerana telah mempamerkan sajak ini kerana kami sekarang ada pertandingan sajak dadah jumaat ni……….

  57. ok..sy luluskn
    hope awk sume dapt mendeklamasikn sjak ini dengan baik k..gudluck

  58. your poem is great!!!!! sye nak bg sjk nie kat adk sye lah……bab dye nk g’ wkl skul…….!!!

  59. SY PON NK BAWA SAJAK NI GI SKOOL

  60. Saya PON NK BAWA SAJAK NI GI SKOOL

  61. Sajak ni membuat diriku menjadi Johan Pertandingan Mendeklamasikan Sajak sempena minggu PPDA sekolah aku kat SMK Segambut Jaya, KL baru2 ni….Sajak ni memang best! Terima kasih banyak2!

  62. nk ciplak awk punya sajak dadah ni…..
    mintak halal..
    dunia akhirat…

  63. errrr….sry ehhh saya nak minta tlg kalau2 ada karangan tenetang dadah bleh x awk buat dan bgkan kpd saya jasa awk sgt saya menghargainya ini e-mail saya ana_kmek96@yahoo.com.my tlg saya pls

  64. Thanks kerana saya akan mengambil sajak ini sebagai projek saya “Masyarakat Madanai Tanpa Dadah”

  65. Assalammualaikum…bleh x sye ambk sjk nie anta kt skolah untk prtndingan wat sjk…Arap2 awk x kbrtn…sbb sye ngah bun2 nk wat sjk..x de idea lngsng..

  66. pinjam sajak awak untuk pertandingan peringkat sekolah, kalu menang saya belanja makan.

  67. wow x sangka awk berbakat besar dalam menghasilkan sajak2..yup carry on..wish u luck semoga dikurniakan byk idea lagi..yap tapi leh tak kalo saya pinjam sajak nie utk pertandingan di skul…??

  68. Assalamualaikum.Saya murid tahun 6 berminat untuk mendeklamasikan sajak ini dan saya ingin meminta kebenaran anda.Jika anda bersetuju,tolong hantar emel ke rabiatul_96@yahoo.com.my.Sekian terima kasih.

  69. Assalamualaikum..besla bce sjak nie..nie nk tny..kt cni ade x sajak tajuk ‘masyarakat madani tanpa dadah’..klau xde ley x tlg wat kn x..coz sy xtau cmne nk wat ayat..sy nk gne utk wkil skola..thnx a lot…

  70. Saya nak sajak tentang masyarakat Madani tanpa dadah.. Madani bermaksud sempurna…
    PleaSse..!!!!!!!!!!!!!!!

  71. cuba karang satu sajak ug menggabungkan bahaya rokok,dadah dan najis2 seumpamanya. jadilah satu pakej lengkap.. n tq sbb selamatkan saya dlm persembahan mgu anti dadah dgn sajak ni.. N klau bleh,karanglah sajak utk kemerdekaan ke 51…

  72. Assalamualaikum…izinkan saya mendeklamasikan sajak ini di sekolah saye….terima kasih

  73. hye!! thanks la ade sajak pasal dadah….
    senang sikit ….;)

  74. BAGUS SUNGGUH SAJAK INI
    HINGGA AKU PUN MEMUJI
    JIKALAU BEGINI
    BOLEH AKU COPY

  75. syer nak dunekan sajak nie untuk karnival kesenian antidadah kat sekolah syer yek…bleh kan….

  76. ello…
    apa kabo??
    semua…
    saya ada sesuatu nak bagitau…saya akan ada pertandingan e-ppda
    saya punyalah bersungguh-sungguh nak menang sanggup berhadapan ngan komputer 7 jam!!
    tapi masalahnya kawan tak nak bgi kerjasama ..
    fahmi(bkn nama sebenar)
    suara bagus tp langsung tak nak kerjasama saya puas merayu tp
    hampa sungguh akhirnya…
    dah lah ade kawan yang cam tu…
    entahlah banyak sangat yang saya cuba buat tapi entahlah tak pernah menjadi…
    dia tak tahu…
    derita tau menghadap komputer lebih 5 jam!!
    saya menyesal dan berjanji terhadap diri sendiri bahwa tak
    akan berkerjasama ngan owg cam tu lagi…

    saya teramat kecewa…

  77. hai, sajak anda ni bestlah.
    Bolehkah anak murid saya mendeklamasikan sajak ini, mohon kebenaran sang pencipta. Boleh tak tambah baris sajak ni?

  78. kepada:
    semua, bolehla kalo anda nk copy tp jgn lupa letkkan cotation.
    nazira85: gudluck.. deklamasikn dgn hti dan perasaan
    hambaallah:jgnla sedih n kecewa..kuatkn smngt n cubala beljr hidup berdikari..
    adik misha:awk ni peljr ke cikgu???tipu je kata adik misha omar..haha..awk yg nk tmbh baris ke or surh sy yg tmbh?

  79. nice
    sy nak minta izin guna sajak ni utk student sy ok…
    (*) ;)

  80. SAJAK INI MEMBUATKAN SAYA DAPAT MEWAKILI SEKOLAH BAGI PERTANDINGAN SAJAK PPDA

  81. Terima kasih kerana memberi kebenaran.
    Berkat doa anda, mudah-mudahan adik Misha berjaya.
    Jutaan maaf tentang nama. Tidak sedar pula nama tu salah.
    Harap boleh berhubung lagi. Sungguh tak berhajat menipu..
    (Aduh… nama penghantar lupa tukar…salah nama bapa pula tu..)
    Sorry…sorry..

  82. could u give me a tips how to make a quality poem…
    plzzzzzzzzzzz……….

  83. bleh x sy deklamasikan sjk nie dlm pertandingan….
    nnt sy ubah2 la cket….
    blehla ek….
    please………

  84. saya pinjam sajak ni utk deklamasi bleh tak?

  85. sajak kat ats ni baguih are

  86. jazzmi ko nak deklamasi kat ne…

  87. aku nakdeklamasi sajak ni pada hari rabu lepas cuti ni kat pertandingan kesejadah peringkat daerah… aku raseleh kowt… kuikuikuikui….

  88. kowang jangan ciplak lak… duseeeeer…. tuhan marah…kuikuikui…

  89. saya rasa sajak ni bagus n saya juga blh dpt ilham darinya…..teruskan perjuangan anda untuk memartabatkan lagi penulisan kreatif pd masa kini..gd luck

  90. salam. saya nak pinjam sajak ini untuk dideklamasikan oleh adik saya. tapi saya akan tambah satu dua ayah untuk memenuhi syarat pertandingan tersebut. Mohon izin.

  91. “ayat” bukan “ayah”. Sorry. Punye le siksa nak cari sajak pasal dadah ni. Yang ada tak menurut spesifikasi pertandingan. Tension!!!!! But this one somehow or rather fit the bill! Lega! Thanks a lot!!!!

  92. Asalamualaikum adik Rz,
    Saya mohon izin menggunakan sajak adik untuk dideklamasikan oleh murid saya dalam pertandingan deklamasi sajak sempena kempen anti dadah nanti. Terima kasih.

  93. erlOoww?xder ke sajak tjk msyrkt madani tnpa dadah?coz sye ade prtndngan sjak untk wakil skewl xlme lgi.tjk nye,masyarakat madani tnpa dadah.huhu

  94. hai, best larh sajak awak. tak der ke sajak ANTI DADAH? plezzz!!!

  95. what’s up2…esok sy ada pertadingan sajak tajuk anti dadah.first time….nak harap kan kwn ajar…kedekut ilmu! so nak tak nak kena jugak duk depan computer 2 jam…nasib baik jumpa…ha ha…

  96. askum…sy seorg guru..nk mnt izin guna sajak awk utk murid sy bertndng dlm krnvl PPDa prgkt negeri…bolehkan???sajak awk ni best..bhs yg diguna mudah difahami…

  97. boleh tolong buatkan sajak msykt madani tanpa dadah..nak guna utk pertandingan nex week..pleasee..
    taK kurang dari 40 baris,,,

  98. akum..minta izin menggunakan sajak awk utk pertandingan..mekasih bebanyak..

  99. hai…saye ade p’tandingn sajak besok… ingat nak bace sjk nie… pasai sjk nie sentimental skit….doa ye kite mnang…tq :)

  100. hai..sy wakil skul utk deklamasi sajak..sy tertarik dgn sajak ni..menyentuh hati sy..

  101. saya pernah dgr sajak niy kt karnival PPDa d smk sg. besi..saya wakil utk nasyid kt skolh tu..mmg tajuk yg dkehndaki ialah MASYARAKAT MADANI TANPA DADAH..

  102. Saya nak guna sajak encik untuk pertandingan di sekolah…..boleh tak???
    Kalau boleh, terima kasih banyak-banyak ye…..
    Jasa encik amat saya kenang!!!!

  103. askum sajak agak puitis…

  104. Encik, selamat sejahtera…..
    Encik, nak tanya sikit, boleh tak kalau saya adjust- adjust sajak encik sikit?
    Kalau boleh, baguslah….
    ^_^ tERIMA KASIH.jASA eNCIK sELALU dIKENANG……

  105. you know? u have made a great poems! congratulations….
    sy mintak izin ye?? nak deklamasi kat klas..tugasan paling berat………pergghh! thanx a lot!!!!!!

  106. askum….sajak ni saya nak guna tok pertandingantapi sajak edit sikit coz nek sesuaikan dengan tema yang di beri…..

  107. i want to us this ‘sajak” for my school competition:)
    is that ok with you?
    haha:P

  108. salam…boleh ke saya nak guna saja awak untuk pertandingan deklamasi sajak utk wakil sekolah saya? tapi saya ada ubah2 dan tambah2 apa yang patut la…

    sekian terima kasih

  109. SALAM…. boleh ke saya nak guna saja awak untuk pertandingan deklamasi sajak utk wakil sekolah saya? tapi saya ada ubah2 dan tambah2 apa yang patut la…

    sekian terima kasih

  110. blh tak awk tlg saya buatkan sajak dadah???

  111. Sajak ini hebat

  112. baek punye…
    tp ksian dadah…
    die x bsalah…

  113. yobih,best kalik jak sajak kitak…cayalah……..kitak………

  114. kagumlah

  115. sajak da oK. .
    kalo betulkan ejaan lagi oK,hU~. .
    try buat banyak lagi sajak. .
    bley copy2,he~. .

  116. dadah membawa durjana….aku tidak suka kepada dadah yg menimpa kesengsaraan….

  117. nk copy ni gak.. ye,, minta hllkan… tankzz

  118. hellooo…
    sye p0n nk c0py…jgn marah ekk…
    hehehe..sbb sye ade pertandingan…
    klu sye menang sye dpt g sabah 0r sarawak…
    wish me go0d luck….=)

  119. saya rasa saya dah dengar sajak ni banyak kali…telah dibaca hamizah n seorang peserta diklamasikan sajak…ader x sjk lain???

  120. sy nk mitak kebenaran eh nk c0py sajak nih utk bulletin b0ard~thanx..

  121. saya nak mintak kebenaran bawak sajak ni untuk peratndingan

  122. Hello…best lah sajak nih cntik..Saye nak gnekan dlm karnival pertandingan sajak di SKCBM bleh?

  123. Dadah sebenarnye taklah seteruk yg anda sangkakan…Dadah bagus cuma jdi tak bagus sebab orang yg menggunakanya didalam cara yg salah..itulah sedikit sebanyak yg saye tahu sebab saye nih pelajar 10 tahun..so..saya masuk dlm pertandingan sajak and tema nya adlah dadah..so pinjam?…Thanks…This sajak is definitely great…

  124. :-)

  125. Assalammualaikum… Sajak ini sunggh bgus skali.. Kata2nya sunggh bermkna dan pnnuh erti.. Hnya org yg pndai mmahami erti sjak ini dye psti akn nmpk keindahan sjak ini.. Waalaikummusalam… ;-)

  126. Hello mama di sini.”kau bagai umpama:

  127. asalamualaikum…..tabik spring…..bagus ar sajak ni…leh tak saya nak amik sajak ni??1 mac ni ade competition sajak sempena kempen anti dadah….

  128. Assalamualaikum…
    rupa2nya saudaralah penulis sajak ini…
    sempena minggu anti dadah, saya mengikuti pertandingan mendeklamasikan sajak… mulanya saya sangka sendiri sediakan sajaknya… jadi, saya dah bersedia dgn sajak hasil karya saya sendiri (saya lebih suka menulis puisi sendiri untuk dipersembahkan)… tapi, cikgu kata hafal dan deklamasikan sajak yg dorang sedia… ada 3 sajak pilihan… dan saya pilih Dadah Durjana… terfikir juga saya nak sampaikan sajak tu sekali sebut nama penulis… tapi, saya tak tau pula siapa penulisnya…

    Apa2pun… sajak ni antara sajak terbaik… rakan saya mendeklamasikan sajak saudara, Bahaya Rokok

  129. hebat..

  130. today is the day of pelancaran hari anti dadah…sekolah saya akan mengadakan pertandingan mendeklamasi sajak..jadi untuk menulis sajak sendiri saya fikir tidak sempat dan tidak sebaik saudara.jadi saya mencari sajak mengenai dadah…saya akan memilih beberapa sajak yang mampu saya deklamasi…jadi,sajak saudara adalah salah satu darinya…

  131. asslamualaikm….
    saya…suka sngt dngn sajak ni…
    dan saya akan bawanya..
    untuk bertanding..
    pada…
    11*3*2009….
    ni….
    so….saya…nak pinjam….sajak ni…
    okey…
    wassalam..

  132. slm. minta kebernaran mengambil sajak saudara untuk pertandingan sajark di sekolah kami. you will be acknowledge as the poet.thank you.

  133. Rujuk Kamus Dewan Edisi terbaharu (kulit Merah): Ejaan “nurkilan” tiada!!!!!!

  134. saya suka sesagat ngan sajak nie!!! sajak nie menunjukkan yang kita berasa marah pada dadah!!!! tapi kita kena ingat bahawa ini bukan salah dadah tetapi manusia yang menggunakkan dadah dengan cara yang hina!!!! cuba bayangkan jika kita tidak mempunyai dadah, apakah yang akan terjadi pada kita? bagaimana kita hendak membuat ubat yang diperukan oleh pesakit??? cubalah kita merenungkannya!!!!

  135. boleh saya gunakan sajak awak untuk anak murid saya time pertandingan sajak?

  136. Assalamualaikum, tuan empunya saya ingin meminta izin utk menggunakan sajak tuan utk sekolah saya di hulu selangor. Sajak tuan begitu menarik sungguh. Terima kasih :).

  137. saye p0n ingin menggunakan sajak tuan ini…

  138. kamu sungguh bagus

  139. assalamualaikumm”
    saudara mohon kebenaraan…. nak bg murid deklamasi sajak yaaa untuk program ppda…tq

  140. SALAM.saya nak pinjam sajak nie.ADA PERTANDINGAN SAJAK KAT SEKOLAH.

  141. SYE COPY LEH KAN????

  142. salam… saya dulu pernah jugak guna sajak abang nie dalam pertangdingan kat sekolah tapi saya nak kasi tau la sikit nie, apesal sajak abang nie pendek sangat…kalau panjang sikit lagi msti best giler punye….by the way, gud luck lah for abang….

  143. salam……..sye ske ngat kt sjk nie.kakak sye gune sjk nie utk pertandingan kt skolah dia.sye lah yg bantu dia cari sjk dlm lman web nie.trima kasih krane letak sjk nie dlm laman web nie.peace4u………….THANKS..U ARE THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111111111111111111111111111111111111111

  144. oklah sajak awak ni
    cuma bahasa kenalah lebih puitis dan gramatis
    dari eryana cikgu sk kg idaman

  145. saya nak pjm sjk nie ble?saya msk pertandingan sajak ppd.please……….

  146. bley x sy nk adaptasi sajak ni untk bce kat ptndngan sajak???
    hope bley ek
    pLezzzzz

  147. awak prnh bce sjk nie mase pertandingan x.klu ade juri ade x ckp sjk awk nie bgs.ITULAH YG SYE NK CKP. he…..he…he…jgn mrh aaa..

  148. I suppose to say that this ‘Sajak’ was very good.Continue this good work. :)

  149. assalamualaikum saudara anta telah membantu ana menerusi sajak ni kebetulan pula adik ana ada pertandingan sajak so terima kasih banyak2.syukran jazilan.semoga sumbangan anta dikenang dan dimuliakan oleh Allah SWT.klu nak chatting ngan ana bleh la tapi klu ada masa jer lah.k take care.assalamualaikum.

  150. askum, sya rasa sajak nie ok.. n saya nak ucpkan terima kasih sbb benarkan sya gunakan bahan nie dalam pertandingan sajak.. wish me good luck.. wasalam..

  151. salam…
    boleh x sy gnakan sajak nie utk pertandinga deklamasi sajak….?

    best sgt sajak nie…

    really great…

  152. saya nak copy sajak ni tapi minta tolong sdara tambahkan menjadi 30 baris.”syarat pertandingan la” please..ataupun ada sajak dadah lain.

  153. mf yea. sye gne kn sajak awak uk dideklamasikan di sekolah adik sye. sajak awak sngt bgus. usaha lgi… thanks.

  154. Assalamuailaikum, dah puas saya cari sajak bertemakan dadah ni..skrg batu jumpe..sajak saudara ni bagus sangat. saya nk bagi sajak saudara ni untuk murid saya ms pertandingan nnti..bleh ye?

  155. Assalamuailaikum, dah puas saya cari sajak bertemakan dadah ni..skrg baru jumpe..sajak saudara ni bagus sangat. saya nk bagi sajak saudara ni untuk murid saya ms pertandingan nnti..bleh ye?

  156. Slm..sy nak mntk kbnrn dr awk utk gnakan sjak awk 4 bln anti dadah thn nie..coz nak bertanding..terlebih dahuku sy nak ucapkan tima ksh.

  157. sorry slh ejaan la pulak..hu3

  158. tak manis rasanya, kalau ambil hak orang tak bagi tau. kepada tuan punya sajak, saya meminjam sajak anda untuk pelancaran minggu antidadah di sekolah saya. anyway, thanks again… sebab saya ni memang tak mahir dalam menghasilkan sajak sendiri.

  159. ASSALAMUALAIKUM

    ROZAIMI NAK mnta tolong ni boleh x watkan sajak dadah bertemakan masyarakat madani tanpa dadah…nak wat pertandingan 18 april ni lah.xde idea nak mengarang sajak sbb bukan bdang lah nak sajak2 ni. kalau boleh tolong sent kan sajak tu ka email saya ye…
    kasih.imah@yahoo.com.

  160. kepada tuan punya sajak..terima kasih..hampir pecah otak nak cari sajak untuk anak murid..akhirnya ketemu jua..harap halalkan..bagi pihak SK Sg Penipah, Mukah, Sarawak..jasamu dikenang..

  161. askum,awk leh tak sy nak bc sajak awk ni dlm minggu anti dadah sek sy?arap awk x kisah??camne nak lentak sajak dlm blog eh…..tlg ajarkan…….please

  162. kepada saudara penulis sajak,sy mohon untuk menggunakan sajak saudara utk pertndingan sempena karnival PPDa.da puas sy cari dan cuba reka sajak sendiri tapi sajak sedara ni la yang paling ok bagi saya.harap sedara mengizinkan.terima kasih.

  163. sori.. akakambil sjk untuk karnival ppda.tq

  164. assalam pertama skali sya nak kata yang sajak ini sungguh bagus…dan terima kasih kerna sajk anda membri ilham untuk menulis karya sya sendri dan sya harap anda kembangkan bakat anda mungkin suatu hari nanti anda akn menggantikan tokoh sasterawan negara a samad said………skian terima kasih….

  165. Askomm…Ley buat sajak yg lgy panjang?saya nak kene deklamasi sajak la…Klau ley,coat ekk?

  166. salam… mohon izin menggunakan sajak ni untuk pertandingan sajak PPDA minggu depan… cikgu saril, sk mela, lipis

  167. saya nak buat nasyid menggunakan sajak nie la…boleh tak???

  168. Salam. ak mntx maaf ek. Ak nk mintx kbnran pnjam ko punnye sajak wat pertndingan. doakan ak menang k.. thanx a lot

  169. salam,saya nak pinjam utk pertandingan sajak kat skolh..harp d’beri kebenaran utk gunakan sajak nie eh coz saya rasa sajak ni bagussssssssss sangat…thanx a lot..-ank murid SMKBP.

  170. SAYA NAK GUNE SAJAK NI, BLEH? KESIAN BDK2 SAYE XDE SAJAK NAK BACE…..LEH LA YEEEE………..?

  171. saya nak guna sajak ni untuk pertandingan pada 14.4.2009…

  172. assalamualaikum… sajak yang o.k n bagus buat renungan.. what the next sajak?

  173. sajak ni mmg bgus pd smue golongan remaje zmn skrng

  174. sajak ni bagus kalau kita bukakan kepada hari anti dadah sedunia supaya penagih dadah ni sedar kesilapan mereka

  175. Salam, izinkan saya ambil sajak saudara ini utk anak saya nak deklamasinya masa perhimpunan sek agama rawang

  176. Izin Saya nak guna sajak ni

  177. assalamualaikum..
    sy nk mntk tolg skit..
    bleh x..?
    sy nk mtk tolg buatkn lirik lgu bertemkn dadah.
    bleh..???

  178. salam….
    ehem2 nak buat muka x malu ni. sy nak pinjam sajak awak untuk program ppda peringkat daerah. boleh eh????

  179. Tahniah,sajak awak mendapat sambutan hangat di karnival ppda di sekolah sri sinar

  180. eh, saya macam pernah dengar la sajak awk ni….. macam yang sy amik dari internet……. tp kat situ dia kata nukilan dari Md. Rz & adik bradik….. hehe camne ni…? sape songlap sape ni??????n

  181. Senang je…….. cbe bg feel lg

  182. sajak ny cm bezz je…pinjam jap sajak tuk deklimasi tuk minggu pencegahan dadah.bleyh??

  183. hye..sajak ny cm bezz jerk.leyh pinjam jap tx.. hehe..(>_<)

  184. a’skom….sajak ni bgs gak…ade x sajak lain yg b’rkaitan ngan dadah gak…aku nk msk prtandingan sajak nie..pliz tlglh aku…

  185. hello…,!!brO..pe kabar..wei sajak ni sedap gak hingga menjilat kaki..,,ade x sajak lain yg brkaitan ngan dadah gak…,,???

  186. hahaha…
    heBaT r….
    reSpeK lu…

  187. salamzz.. cayer nezzah best sajak nie … i ambik k untuk pertandingan sajak sekolah.. harap dibenarkan

  188. bez la sajak nih…sampai terlebih feeling plak…hehehe…ader lagi sajak lain x??

  189. TAHNIAH! harap2 akan ada lagi pecinta sastera yang bisa meledakkan kata-kata yang jauh lebih berbisa buat anak bangsa yang alpa dengan balasan ukhrawi…

  190. saya x sangke cikgu di sekolah ambil sajak dari sini. mmg best bebbbbbbbbbbb……………

  191. awak nyer sajak best giler
    sye nak baca sajak ni kat pertandingan saya nanti

  192. thanx tau
    harap harap saye menang nanti

  193. Saya nak minta tolong awk skt… CKgu meminta saya mencari sajak tentang dadah dan saya amat tertarik pada sajak awak… Jadi blh x awk tolong bwt sajak yang yang baru…

  194. Psss….aku pinjam sajak ni tau.Tq

  195. Aku pun nak pinjam sajak ni….

  196. assalamualaikum..
    saya nak mintak tolong sangat saudara sedekahkan satu sajak atau pantun untuk saya pamerkan di sudut ppda sekolah saya.untuk makluman saya sedang buat persiapan untuk pertandingan sudut ppda peringkat kebangsaan dinilai pada julai ni.kalau boleh minta saudara tulis tangan pada kertas lukisan atau apa2 ajelah yg lebih kreatif jgn lupa tuliskan juga pengirimnya sebagai bukti sumbangan pihak luar.harap permintaan diluluskan sekian..

  197. aduyai..nape la orang sekarang ni bengap sangat.sajak macam ni pun di kira bagus ke????tak reti nak buat sendiri ke??

  198. helo…saya nak ckp skit,sbenarnye dadah tu x bahaya tapi dorang ambik banyak sangat dan di salah gunakan…kan kan?btol x?

  199. sajak pasal ni bagus tau huhuuu,pasal,sajak ni die sedarkan kite sume orang,dan dia jelaskan pasal dadah yg berguna jadi x berguna…spatutnya org zaman skarang yg salah guna

  200. hai boleh kenalan

  201. saya pun nak pinjam sajak tu!!!!

  202. hey..tahnia awak dapat menulis sajak dgn baik…dan awak membuatnya dgn kreatif

  203. mekum.. ble x buat sajak tentang israk mikraj..
    pls2.. sy nak guna sajak tu

  204. saya rasa bagusla tentang sajak ni…..sebab esok say nak baca sajak ni di pertandingan sajak kat sekolah saya……….

    ALIFAH-SABAH,TAWAU

  205. baguus gleer sajak neh … sorry kasar bahasa .. nak pimjam leh… heeeeee.awk memeng pandai

  206. hye.. boleh tak kalau nak guna sajak dadah ni untuk Ppda?
    satu kena buat sendiri satu lagi kena ambil mana-mana. kalau boleh saya nak ambil awak punya and kalau boleh awak tolong buatkan untuk saya lagi satu. yang x pernah di buat lagi pasal masyarakat madani tanpa dadah.kalau boleh hantar lah kat mail saya.
    terima kasih banyak-banyak.

  207. ASSKUM.SAJAK AWAK NIER MEMG BAGUSLAH.SAYA BLEH SALIN BALIK SAJAK NI.NANTI,BLEH LAH SAYA MENANG PERTANDINGAN BERSAJAK.MESTI CIKGU SAYA PUJI KAT SAYA.ANYTHING,SAYA UCAPKAN TIMA KASEVH BNYK2 LAH YE SBB TELAH MEMBERI SAYA IDEA TENTANG SAJAK NIER.SEMOGA AWAK BUAT SAJAK YG LEBIH BAIK DRPD NI OK.SKIAN TIMA KASEH

  208. sajak ini sangat baik… anak murid saya telah berjaya memenangi pertandingan sajak dalam Karnival Prasekolah…dan akan mewakili zon ke peringkat negeri…Tahniah di atas hasil nukisan anda… saya sertakan sekali nama pencipta dalam deklamasi dan skrip yang diberi kepda hakim…

  209. sorylah.tapi perkataannya kurang mendalam.

  210. sekom…syok gila sjak ni…cemburu plak aq…he3…

  211. ada sajak tentang dadah yang lain tak ????? Cikgu suruh saya cari……

  212. trima kasih sy tlah mnang lah…bstnya…tpi skrg cikgu sruh sy cri sajak bnyak2

  213. Sajak H1N1 tak de ke….

  214. BGS,BGS,BGS BUAT LAGI K…………………………PEACE

  215. hai me petropnella

  216. satu sajak yg menarik dan erti yg mendalam…..ingat jgn dekati najis dadah

  217. klu korang nak tahu…aku dedikasikan sajak ni pada pertandingan sajak sekolah aku…aku dapat first…..alhamdullilah….

  218. assalamualaiknm, saye nak gune sajak awk bleh x?sye plajar ting.1 smka sharigah rodziah….nanti tolong wat sjk leh?????hantar email kat sye k…bye

  219. terima kasih

  220. best sajak ni.. sy nk suruh student sy baca yer… harap boleh la yer…..tq..

  221. adakah sajak ini sesuai untuk murid di sekolah rendah..?

  222. hmmm..sajak ni sgt sesuai utk pelajar sekolh ren or men..so semoga maju jaya

  223. Dadah tu memang sangat durjana ….Ha,ha..

  224. alahai….saya ni tengah cari sajak tau .Puas dah saya cari ,tapi macam tak de sajak lain. asyik ni je….i’m so tired ….

  225. best….

  226. sajak ne leh tahan gek.sedap lak tu.

  227. assalamualaikum..
    sy na sajk nie utk dgunakn d skul tok mgu anti dadh.
    hrp diznkn..
    tq..

  228. ermm.nice

  229. best sajak nw.. saye pown nak gna sjk nw utk prtndngn kat skool sayep.hehe

  230. Sajak yg bagus

  231. hai saya bdk merbau miri swak.saya tertarik sangat ngan sajak ni.meaningful sesangat.aya nak mnta kbnaran nak guna sajak ni tuk bawa masuk pertandgan.boleh tak?

  232. hai sye amalina comel….sajak ni mmg bgos tp xeti sye nk bce dlm
    bntok sjak…. yela,,sye bdk kecik….
    tp walau apepon,, sajak ni mmg bgos sgt….tp tlg lr wt sajak
    yg sesuai utk kanak2,,…. bleh kn?

  233. assalamualaikum..sajak awk sedaplah.kalau macam tu boleh saya copy sajak nie buat pertandingan kat sekolah.

  234. em i took ur poem 4 poem cmpettion in in my school..
    hope u dont mind..tq

  235. em i took ur poem 4 poem cmpettion in my school..
    hope u dont mind..tq

  236. urm….saya tngok poem awk ni juz nk jdkan panduan utk cmptition kat skolah sya…thank u for ur help

  237. sajak ni menarik . bleh copy tuk minggu anti dadah kat sekolah sye tak pak cik?

  238. jas ambk sajak tok p’tandigan kt sklh….
    thanks…
    btw sajak nie menarik…

  239. jas ambk sajak tok p’tandigan kt sklh….(anti dadah)
    thanks…
    btw sajak nie menarik…

  240. I CUME NK CKP SAJAK NI BAGUS SANGAT2 BECAUSE BLEH MMBRI KSDRN KPD MREKA YG HISAP DADAH.MAY BE.HE…HE….

  241. CUMA NK AMBK SAJAK NI UNTK PRTNDNGAN KAT SKLAH.THANKS SANGAT2

  242. Bro, harap inta x keberatan ana print out sajak inta utk anak ana sebab dia nak btanding sajak untuk pertandingan sajak btema bahaya dadah ( ppda ). Ana ada baca first komen drpd our friend tentang ejaan. Sebenarnya bro, dalam puisi, penyimpangan drpd hukum bahasa adalah dibenarkan termasuklah ejaan. Penyimpangan ini dinamakan DEVIASI. So inta tak perlulah risau. Satu pujian ana nak berikan pada inta atas usaha kongsi puisi ini. Thanks.

  243. saya suka tail awak dan seks

  244. salam,
    boleh saya guna sajak ni x??
    skolah saya ada buat pertandingan deklamasi sajak, so saya nak minta izin sedara untuk gunakan sajak ni…

  245. best nye sajak ni

  246. btul kate ko..

  247. goodla

  248. salam…saya nk tnyer…ade x sajak yg berkaitan dengan 1 malaysia memerangi dadah…jika ada kesempatan..saya harap anda dpt menghasilkn sajak itu utk saya..jasa baik anda amat dihargai..

  249. wow bagusnya sajak ni

  250. salam 1 m’sia.,kpd sdere@sdri yg mnulis sajak ini..anda sgt berpotensi dlm sastera so keep it up..!! [^^]

  251. leh x tlg sy wat kn sajak bertajuk “1 malaysia membanteras dadah”..tlg email kn pd saya

  252. boleh saya mendeklamasikan sajak pada pertandingan sajak?

  253. Boleh saya mendeklamasikan sajak kamu pada pertandingan sajak?

  254. salam..
    minta izin copy yew.,

  255. Mohon kebenaran utk anak murid mendeklamasi sajak ini ya…

  256. hai pencipta..leh gne x sajak awk nie…ade la pentandingan skul saye cm2 laa….

  257. Hahahahaz ubat yang ko makan tu pon letak dadah !… lalalalal ~ Pada pencipte sajak.. aku nak gune sajak ni.. nk bace kat sekolah.. ok thanks kepade pencipte sajak ni! :)

  258. sye ingin mmnjm sjk adik untuk prtndngn esok

  259. saya suka dengan sajak ini…sy akn menggunakan sajak ini untuk assgment sy..

  260. sy jugak suka sajak ini kerana untuk membca d sekolah

  261. bagus n menarik larh :)

  262. best.. wat sndri yeyhh.. mesti terer dlm mencipta puisi… sungguh mendalam kata2 nya…

  263. saye nk gune sjak ini

  264. hi kaorang wat pe im new members

  265. can i take this sajak to my student??

  266. izinkan ku guna sajak ni…untuk projekku…
    terima kasih~~

  267. rina_sajak nie sangat bagus lah???sbb minggu nie minggu anti dadah??????????tapi terima kasih lah banyak-banyak

  268. Lina:Sajak nie memang baguslah…lagi pun saya ada ikut pertandingan bersajak sempana minggu anti dadah..terima kasih banyak-banyak…

  269. slm…sudilah kiranya saya ingin meminjam sajak ini untuk student saya semata-mata..:P

  270. arini sya knew deklamasi sajak so sya nk pinjam blh tk coz awk pnya sjk best cngt!!!!!!!

  271. 2 la..kadang2 kesian jugak tgk org yg da ktagih..tapi na way cane,2 jalan yg diorang pilih…

  272. boleh guna tika ke?

  273. haii semua…….. sya ni nk ambil sajak awk, bleh ke??????????? k lh, dadadadadadaaaaaaaa

  274. ade x pantun ke….sajak ke…….yg lain?

  275. Saye nak ikut prtndgn tulis sak nie…………..

  276. yahu dapat sajak dadah…..

  277. tumpang tanya, mana satu yang betul ni. NURKILAN atau NUKILAN.Saudara guna kedua-dua istilah tersebut.tq

  278. best gak sajak
    esk nk wat prsmbhan kat kola la

  279. best la…lagi pun bagus sajak ni.kalau boleh nak bg 5 bintang je.lain kali buatla sajak lain…tapi kekal kan sajak ni,k?

  280. perw la………
    sajak x sedap mane pown,
    tp bole la….
    ok lah…
    ramai gak owg comment….
    sedap ngat ke….???
    heheheheheh….
    ni owg x reti paham sajak…
    sorry…..

  281. askm,saya nak pinjam sajak nie untuk minggu ANTI DADAH dekat sekolah saya yee , thankyou .

  282. Assalamualaikum..
    ada ke sesape yang punya karangan membanteras dadah ??
    plzz… help me.. sy perlu isi2 penting…

  283. hye,guys!
    saya baru saja baca sajak ini..dan bagi sajak ini sangat penting untuk remaja zaman sekarang..!so harap2 kita x akan terperaangkap
    dalam jenayaah dadah ini!..
    thx!

  284. dupke merja..

  285. herm saya akan baca sajak ini!!!!!!!!!!!!!!!!

  286. akan baca..
    tapi x baca lg kan??
    hahahah..
    by the way,mane saya sharifah aini!!!
    awk???

  287. memang bgus……..

  288. banyak sjak dlm ini kan…..

  289. hebat jugak sajak ni kan

  290. salaRHH MaNusiA jGak…ManUsiA yG BUaT DadAH, bKaN dADaH trJadi SnDiRi..

  291. best gilerrrrr

  292. assalamualaikum..sy minta kebenaran utk gunakan sajak ini bagi pertandingan sajak (4 my student)..walaupun awk ade bg kebenaran (mcm komen di atas), lebih afdhal sy minta izin lagi..hehe..terima kasih daun keladi ;)

  293. salam ziarah.
    sy membaca.
    ada ilham yg jelas penyampaiannya. :D

  294. Bagus! This poem was good. I hould do it as my class magazine’s poem.

  295. what i meant was
    hould=should

  296. :),:P.:D

  297. :D

  298. ;)

  299. erm…

  300. ho liaw

  301. boleh buat sajak tentang satu malaysia membanteras dadah.tapi panjang-panjang tau.:)

  302. boleh tahan….sedoh sedikit.ha ha ha

  303. trimas ek. nnti bleh sy guna utk program dadah di sk. tahank yau very much. jasamu dikenang hingg akhir hayat

  304. sye nak pinjam sajak noe boleh untuk pertandingan kat sekolah

  305. sajak ini agak mendalam di jiwa saya

    BAGUS!!!!!!!!!!!!!!

  306. saya suka sajak ni best!!!!!!!!!!!!!!!!!

  307. sajak ni memang bagus.. boleh saya ambil untuk pertandingan di sekolah…

    • Sayang sajak ni!
      Nanti buat persembahan dadah nak buat ni la!
      YEY!
      Mesti cikgu suke!
      tima kasih sajak durjana!

  308. salam,nk ambik sajak nie eh..

  309. sajak ini panjang sangat sampai x tau. buatlah sajak yang 3 rangkak ke nie sajak panjang

  310. kami suka sangat sajak ini kami kembar nama sebenar diena sofea nur diena & riena pula sofea nur riena. kami ada lagi satu kembar tapi namanya lain sedikit namanya sofea nur liena.

  311. ermmm sajak ni best sngat dapatlarhhh sya buat sajak ni tajuk sajak saya …. :D

  312. menyentuh btul la sajak ni … n best juge ….. :)

  313. sajak yg mengkagumkan………..:)

  314. hai,saya nayli darjah 5 sekolah di S.K.BANDAR,KOTA TINGGGI.sya suka sajak best sangat ,sekian terima kasih

  315. besla tajuk dadah nie bes sangat………

  316. wow bagus banget..!!!!!!

  317. Awak, kite pun samelah nak guna sajak awak utk pertandingan esok. Nanti kalu menang, i inform kat u k.. :)TQVM

  318. buat laa sjk lagi..

  319. bagus sajak ni saya tengah mennyalin sajak ni sebab saya masuk sajak anti dadah ok.. bye

  320. terima kasih kerana sajak ini saya dapat menyiapkan tugasan saya dengan bagus sekali

  321. best

  322. salam ‘alaik…
    nk share ye sajak nih…my neighbour need it for antidadah competition :)
    i’ll change it a little bit (^_^*)
    hope halalkan yee..hehe~
    tq so much! :D

  323. salam,
    saya suka sangat dengan sajak ini…saya akan gna an sajak ini untuk pertandingan sajak di sekolah saya..
    be the best…………

  324. Assalamualaikum,

    boleh tak saya guna sajak ni sempena dengan minggu Pendidikan Pencegahan Dadah di sekolah saya? Terima Kasih :)

  325. assalamualaikum,
    boleh tak saya guna untuk Pencegahan Dadah doakan saya heh semoga dapat menang johan

  326. saye nk pinjm sajak nie boley ? saye kne lwn kwn saye sorg nie ..sbb cikgu saye nk pilih sorg wakil ..

  327. salam, sajak nie akn sye bce di ats pents d’ hadapan orng rmai terima ksih kpda pembuat sjk nie akhirnya junpe jgk sjk nie~~

  328. :D

  329. aku pinjam lah sajak ni…
    tq…
    hahah….

  330. wow saya mo pinjam sajak nie

  331. Best sajak ni. Mak saya baru deklamasikan. Saya nak guna untuk pertandingan. Semuga Allah memberi anda keberkatan dalam hidup.

  332. salam…mohon kebenaran guna sajak ni utk pertandingan peringkat sekolah…may Allah grant ur kindness…

  333. boleh sy guna sajak anda untuk anti dadah kt sekolah

  334. bagus sajak ni saya suka saya akan mengguna sajak ni untuk…

  335. aii sume…best sajak 2 awak sume

  336. nak guna sajak ni tak apa kan . halal dunia akhirat tau

  337. thanx ahhh saperw yg wat sajak niew coz nx guna utk pertandingan…..tapi cam byak lax owg yg guna huhuhuhu^_^

  338. sajak no hotttt!!!!!!!!!!!! tdy ady gune sajak ni utk prtndgan. congrat 4spew y wt sjak ni.. awk seorg y puitis…

  339. best!!!!!!!

  340. bagus………………..

  341. maf….sya nk pnjm teks awk ble kan…k…

  342. bagus sajok nih.. sy g tanding ngan sajok menang taw~! hahahhaah\bsguz22

  343. koya pok2 mung nih!!! po ore gilo~~~!!!!!!!!1

  344. terima kasih skang saya ade ilham untuk membuat sajak berkaitan dadah

  345. saya suka lar sajak niii ..
    “KITA MANUSIA TAUBAT LAH KEPADA ALLAH S.A.W.”

  346. sya sUka nGan sAjak nHE…
    sTiap aYAt sGt dRamatik…

  347. best!!!terbaeekkk

  348. puitisnyer sjak ni..encik, saya minta izin utk ‘copy’ sajak ni boleh? terima kasih…

  349. tq coz bgi contoh sajak..bleh la amk tok deklamasi an nanti kt kolah..sempena ari anti dadah

  350. tumpang … saya nak ambil sajak awak ni,.. saya sr sabah

  351. i like your poem>>>>:

  352. dadah merupakan heroin yang sangat bahaya bagi semua orang .ia menyababkan semua orang mati sebab dadah. saya harap orang yg mengambil dadah sila tinggalkan dan bertaubalah kepada yang Esa .ia di ibarat bangkai yg bernyawa

  353. bagus sajak ini !!!!!!!!!!!

  354. sunggu mngagumkan

  355. sangat bagus sajak ini

  356. betul tu

  357. salam,,,saya mahu meminta izin dari penulis sajak ini untuk mendeklamasikan sajak ini di minggu anti-dadah di sekolah saya…
    -pelajar sekolah-

  358. sye ambik awak punya sajak sebab nak deklamasi dkt sekolah…. tima ksih….

  359. sajak mmg sedap …. terbaek … :)

  360. mohon dicopy ya…tq

  361. terbaik…syew bleh bace sjak nie dlm pertndingan tpi mse minggu anti dadah :)

  362. sajak itu sungguh menarik dan hebat

  363. terima kasih kerana sajak ini tl membantu saya!!!!!!!!!!!
    :3

  364. best .. thnx yep ? sajak ny da bntu sye ..

  365. bolehkah sy copy sajak ini utk anak pelajar sy mendeklamasikan bagi kempen anti dadah? terima kasih kerana menghasilkan karya yg begitu baik;)

  366. sajak yang cukup menarik… boleh sya thu ape nme sbenar? sbab nnti ad pertandingan deklamasi sajak…

  367. sajak yang terbaeeekkk ..

  368. this sajak soooo best . i like it .

  369. <3 <3 <3

  370. sajak niiii amet makne gi saye:->…..

  371. saya nak amik sajak ni..nak frame kan dan letak kat dinding sek boleh tak? sbb sek saya masuk pertandingan pencegahan dadah peringkat kebangsaan ni.. tapi nak la nama pena saudara yang agak lengkap..sbb ini hasil saudara..tq…

  372. thankz .. tumpang ambik n gune yee .. besok ade competition drugs week .. thankz again ..

  373. salam,saya ingin memohon kpd pihak yg tertentu untuk memohon menggunakan sajak terbaik ni untuk kegunaan saya. sekian terima kasih, salam…

  374. ramai gak ye yg nak gunakan sajak ni ye aku pun nak gak ahh…, terbaek punya……..

  375. ooooooooo………….kkkkk,aku pun nak gunaa gak tapi tuan punya sajak ni x pernah reply pun…aku rasa bersalah la lak kerna ambik x gi tahu huhu…ahhhhh bantai jelah ok, soryla tuan punya sajak bahasa kasor sikit…,huhu aku kan org kmpg,…hihi eh bahase kasar lagi cori..eh silap sory, aku malas nak padam walaupun gunakan komputer k ahhh penat eennhhh oklah bye you allz, k, hihi ni baru bahasa bandar k bye….

  376. :P why so boring

  377. ……………………………………………………………………////////////////////////////////////////………………………………………………………………….///////////////////////////////////////……………………………………………………………………///////////////////////////////////////………………………………………………………………//////////////////////////////////////////////………………………………………………………/////////////////////////////////////////………………………………………………………////////////////////////////////////////////////……………………………………………..////////////////////////////////////////////////////………………………………………………..///////////////////////////////////////////…………………………………………………………////////////////////////////////////////………………………………………………………………./////////////////////////////////////………………………………………………………./////////////////////////////////////////////……………………………………………………………….////////////////////////////////////////………………………………………………………….////////////////////////////////////////……………………………………………………………………………///////////////////////////////////………………………………………………………………//////////////////////////////////…………………………………………………………………..////////////////////////////////………………………………………………………………………../////////////////////////////////////////////…………………………………………………………………./////////////////////////////////////…………………………………………………………………………………////////////////////////////////////………………………………………………………………………….///////////////////////////////////////////////……………………………………………………………….///////////////////////////////////////////////////……………………………………………………………………../////////////////////////////////////////////////////…………………………………………………………………//////////////////////////////////////////////…………………………………………………………………./////////////////////////////////////////////………………………………………………………/////////////////////////////////////////…………………………………………………………///////////////////////////////////////////………………………………………………………….///////////////////////////////////////……………………………………………………………….//////////////////////////////////////…………………………………………………………….///////////////////////////////////////……………………………………………………………./////////////////////////////////////////………………………………………………………………///////////////////////////////////////……………………………………………………………..////////////////////////////////////////……………………………………………………………….////////////////////////////////////////……………………………………………………………………….////////////////////////////////////////////…………………………………………………………………..////////////////////////////////////////////////////……………………………………………………………………////////////////////////////////////////////////////////////////……………………………………………………//////////////////////////////////////////////////////////////////………………………………………………….//////////////////////////////////////////////////////////////////…………………………………………………………////////////////////////////////////////////////////////////////////…………………………………………….//////////////……………………………………………………………………………………………………….

  378. wah besnya sajak ini

  379. boleh lah saya tiru

  380. memang senangkan nk buat sajak

  381. seb baik lah ade sajk kat sini , kalau x de kena wat sendiri mls aku …

  382. aku dengar sajak ni macam nak nangis la sbb sajak ni betape indahnye T_T

  383. mohon share sajak ini… semoga dapat keberkatan dalam hidup anda dunia dan akhirat kerana dah ramai yang menggunakan sajak anda.

  384. hai..
    bestnya sajak 2…
    ada lagi tk sjk lain2????

  385. sayer nak amik sajak ni utk diberikan kepada kawan sayer…untuk der bertanding mewakili skola saya..:)

  386. tak apa ke guna sajak ni terima kasih tau sbb guna sajak ni n minta mf kalau guna sajak ni

  387. Sajak ni agak bagus jugaklah saya pun minat sajak ini sekian terima kasih ……………………………………………?

  388. memang sajak ni macam sdh tapi tak sdh pn suka ht org lh nak bukk best lh sajak ni lain kali bukk shj padan muka…………………………………………………………………………………………………..suka sngt tngk best gila…………………………………………….

  389. assalammualaikum izinkan saya ambil sajak ini kerana hari rabu ni bersamaan 18.4.2012 ada pertandingan sajak antidadah.di sekolah kebangsaan long jaafar.

  390. tima kasih…………..

  391. ermmmmmmm…… bagoz3

  392. sajak niey bagoz lah > <:)

  393. sajak ni agak baguz………..satu pemerian yang diselitkan dalam sajak ini begitu menonjol sehinggakan sajak ini mudah untuk dihayati dan difahami secara abstrak……..cuma penceritaan yang terkandung dalam sajak ini agak ringkas…….mungkin boleh ditumpatkan lagi dengan menyelitkan elemen pengembangan………nice…..ada darah seni…..

  394. izinkn sye copy sajak ni utk penutup bulan disiplin sekolah ye..

  395. bagus saya dapat nom 1 dalam sekolah punya pertandingan sajak tahap 2. terima kasih abang

  396. hey nak gune sajak nie untuk pertandingan pinjam ekk

  397. hur,mmm.. okey lah

  398. boleh tak nak pimjam sajak ini sebad nak buat pertandingan

  399. saya mohon hendak copy ini sajak bleh

  400. *_* can i copy this

  401. terbaikla sajak ni

  402. sajak awak memang terbaek

  403. 10q bcose it rely help me 2 do the buku skrap.

  404. boleh pakai untuk masuk pertandingan

  405. pasti aku menang guna sajak ini

  406. sajak ni sangat bagus

  407. Info yang sangat menggugah dan bermanfaat untuk dipahami. Dalam keadaan bagaimanapun kita memang harus selalu sensitif dengan perkembangan yang terjadi, dan mengambil tindakan dengan dasar info yang valid.

  408. nie sajak aku telah guna masa pertandingan sajak program ppda

  409. terbaik

  410. sajak nie sangat bagus

  411. benci dadah

  412. saya benci dadah

  413. bagus terima kasih

  414. saya benci dadah dadah ialah durjana

  415. lain kali tlg tulis maksudnya sekali tau

  416. Pertandingan sajak minggu PPDA saya pakai sajak ni je.. Pendek sikit :’)

  417. sedap juga ni , boleh la pakai masa nak bersajak <3 <3

  418. tak bets lah sajak ni

  419. GYFFHDUYCYTSGVDGFTYYDSJGTWD

  420. assalamualaikum .. kalau buatkan saya satu sajak boleh x ??
    tema : 1malaysia membanteras dadah .. ~
    hope sudi biuatkan satu untk sy ..
    sbb hari isnin ni sy kene present depan cikgu .. mnggu depan nak g pertandingan … thanks ~ :)

  421. sajak ni ringkas la…

  422. saya suka sajak ini

  423. saya rasa sajak ni menarik

  424. saya benci sajak ini

  425. huhuuhuh kalau baca sajak nie kat sekolah ku tenetu blh menang mesti salin nie …. hahah

  426. bagus,bagus,bagus.Berguna kepada semua pelajar.

  427. Sajak di atas menarik dan bagus. Diharapkan kepada generasi muda supaya dapat mencipta sajak. Tidak kira bentuk jenis sajak pun. Orang yang mencipta sajak sebenarnya ia seorang yang kreatif dan sentiasa berfikir dan mempunyai semangat yang kental dan berdaya maju.

    Di sini saya kirimkan beberapa rangkap sajak sebagai tatapan bersama.

    TAJUK : DADAH DURJANA
    DADAH…
    DADAH DURJANA
    DIRIMU DIGELAR NAJIS DADAH
    DIRIMU AMAT KOTOR DAN JIJIK
    SEMUA ORANG BENCI PADAMU

    DADAH,
    DADAH DURJANA
    KAU MUSUH NEGARA
    KERANA KAU NEGARAKU MUSNAH
    KERANA KAU KELUARGA KU HANCUR
    KERANA KAU DIRIKU DISISIH KELUARGA
    KERANA KAU MASYARAKAT MEMBENCIKU
    KERANA KAU AKU KEHILANGAN SEGALA-GALANYA

    DULU AKU PERIANG
    KINI HIDUPKU RESAH
    DULU AKU RAMAI KAWAN
    KINI HIDUPKU KESEORANGAN
    DULU AKU ADA PEKERJAAN
    KINI HIDUPKU PENGANGGUR

    DADAH,
    AKU BENCI PADAMU
    KINI AKU BEBAS DARIPADAMU
    AKU MAHU BINA HIDUP BARU
    INSAFLAH WAHAI TEMAN-TEMAN
    DADAH PEMBUNUH GENERASI ANAK BANGSA
    OLEH ITU JAUHILAH NAJIS DADAH

    SEKIAN TERIMA KASIH. drpd abgsyah

  428. sajak yg bgus!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: