Perit Kesengsaraan..

Perit,

Hidup berkorban sengsara jiwa..

Perit..pedih..

Termanggu sendiri terkenang kembali..

Apakah masih ada yng ingt.

Pejuang2 negaraku berjuang mempertahankan tanah airnya..

Ada???

Kesal ku melihat di balik cahaya bangunan pencakar langit..

Anak2 muda berpoya2..mimpikah daku??

Berlumba haram, bergaul bebas lelaki dan wanita, arak, judi..

Di mana al-quran? Di mana ibu bapa? Salah siapa?

Tolongla wahai bangsaku..aku xmampu berbuat apa2..

2 tangnku, 2 kakiku, satu mulutku..

tidak mampu membetulkn beribu-ribu ank bangsaku yng lupa..

Wahai bangsaku yng msih mengerti susah payh memerdekakan negara..

Bantula aku, tolongla daku..

Kelak bangsa kita yng maju..

Perit, pedih, kesengsaraan..

Biarla ia menjadi pedoman dan aku xkan benarkan ia berulang kembali..

Nurkilan Mohd Rozaimie..30.4.2007 – 9.50 p.m

~ by Rozaimie on April 30, 2007.

14 Responses to “Perit Kesengsaraan..”

  1. Aduhai..
    Sungguh puitis dan menusuk kalbu..
    Oh Ros,
    Rosalinda Aiyamor..

  2. haha..
    tu belum dgr aku mengalunkannya..huhu..

  3. kepada pembaca..sila maklumkn kepada pantuncyber jika anda ingin menggunakn pantun or hasil karya di blog ni..
    Hak cipta terpelihara..
    Kerjasama anda amatlah diharapkan..

  4. anak kuda anak beruang,
    anak beruang terjumpa paku,
    kalau ada masa yang terluang,
    singgah-singgah la kat blog aku.

  5. Bolehkah saya mengubah suai sajak encik?Maaf, e-mail saya dah luput

  6. Sy xfhmla maksud awk..xberapa jelas..baik awk buat saja sajak yng baru dari menugubah sajak sy n masih mggunakan isi sajak sy,,xmanisla dipandng..hehe..tp insyaallah sy leh tlng kalo anda perlukan bantuan..

  7. memang orang zaman sekarang tidak mengenang jasa pejuang2

  8. salam..boleh tak cipta sajak yang bertemakan ‘masyarakat madani tanpa dadah’

  9. terharu..piluku mengenang nasib di tanah air kita

  10. nak gne sajak dadah durjana bce kt skola ley xx?

  11. buleh buat sajak dadah lebih sikit?

  12. sajak permintaan:
    -budi bahasa
    -hari ibu/bapa
    -especially hari kanak-kanak(please!)
    pasl saya selalu jadik pilihan cikgu untuk bce sajak . anyway saye banyak gak copy sajak uncle ni tapi arr. lupa nak bagitau la.manyak sori la uncle. hehehe

  13. klau bleh,sya nak minx izin nak copy sajak ni sebab ader pertandingan kat sekolah..ok..trime kasih….

  14. huu….penoh dgn emosi….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: