Sajak kemerdekaan terbaru…

Riang Ria Merdeka

 

Lari dan berlari..
Kanak-kanak berlari mengejar rakan
Riang bermain di senja hari
Membawa senjata palsu melawan musuh
Kononnya berperang menuntut merdeka
Adakah mereka kenal erti merdeka?

Sorak dan tawa..
Mereka gembira menawan musuh
Mendapat bendera tanda mereka menang
Bersorak-sorak
Melompat-lompat bertepuk tangan

Mengibar bendera menjadi tugu negara
Bangga berjaya mengalahkan musuh
Mereka menjerit mentertawakan yang tewas

Mentari melabuhkan tirainya
Malam menyusul bersama bulan dan bintang
Keheningan malam membangkitkan suasana
Penat bermain di siang hari
Kini lena diulit mimpi

Adik-adikku..
Mengertikah engkau maksud kemerdekaan?
Di sebalik bermain perang menentang musuh
Apakah engkau mengerti apa itu pengorbanan?
Setelah puas ketawa, bersorak dan gembira..

Wahai adik-adikku..
Hayatilah erti kemerdekaan
Ingatilah perwira-perwira negara menuntut kemerdekaan
Kelak engkau akan faham
Mengapa merdeka perlu dipertahankan
Mengapa bendera dikibarkan
Mengapa tugu negara dibina
Mengapa Malaysia harus cemerlang, gemilang dan terbilang

Kibarkanlah jalur gemilang
Tabikla perwira-perwira negara
Jadila rakyat yang mengerti apa itu kemerdekaan

Adik-adikku..
Bergembirala
Bersorakla
Bila engkau tahu apa itu kemerdekaan
Kerana engkau akan mengerti apa tanggungjawabmu.

Nurkilan Md.Rz @ Mohd Rozaimie..Ogos07

 

About these ads

~ by Rozaimie on August 19, 2007.

136 Responses to “Sajak kemerdekaan terbaru…”

  1. hmm…yg ni lagi best lah..ingat nak amek yg tadi sy bace karya saudara gak..tapi rase2 yg ni lagi power..pinjam eh sajak ni..nak tampal kat papan kenyataan kat UKM..

  2. best ke..biasa je..haha..saudara boleh ambil sajak ni tetapi apabila pamerkan dipapan kenyataan..di bwhnya silala tulis nama penciptaanya..

  3. EMM..SAYA SETUJU DENGAN SAUDARA ZUL..MEMANG BEST…LAIN DARI YANG LAIN..BOLEHKAN SAYA DEKLAMASIKAN SAJAK NI KAT SEKOLAH??…TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK

  4. Ok..boleh.thanks ye..cuma bila awk deklamasikan sajak sy ni..cakpla hasil nurkilan dari sy..ckp nama saya ye..gudluck..

  5. ok sangat akak memang tengah cari bahan ni. cadang nak present kat ofis esok becoz my boss la offer.boleh ke?

  6. bestnye sajak . fatin dpt johan bila deklamasikan sajak nie .terima kasih ek.

  7. saya juga nak cuba deklamasikan sajak ni kat sekolah esok. TQ.Sajak tuan sangat bermakna sekali & perlu dihayati oleh anak bangsa masa kini

  8. Alhamdllah sajak2 sy diterima..thanks semua..
    -rosnani-ok..boleh..gudluckla ye..bc bagus2 msti boss naikkan gaji..haha..nanti lehla belanja sy makn..

    -Siti fatima-wah,dpt johan ke? bc sjak sy ni? wah..tahniahla..awk kawn fatin ke?

    -mizy-ok,,thanks..gudluck ye..

  9. bukannye ape apabila baca sajak ni ,saya langsung teringat masa kecik2 dulu.bermain perang-perang . semuanya sama cerita .sy faham apa yg tuan maksudkan dlm sajak ni.

  10. hehe..mcm tu ye..kalo saudara nk tahu..sy hasilkan sajak ni apabila hayati iklan adibah noor ditv3 tu..hehe..

  11. best jgk sajak ni….sy nk pinjm tk deklamasi sajak ni kt u sy. sy pasti akan myebut name en sb pengarangnye

  12. bgusla,.,.alhamdulillah..awk u mane? gudluck

  13. hai…bc komen2 di atas mmbuatkan sy jg nk cube deklamasikan sajak ni di u sy..uitm melaka..walaupun agak segan, tp sy nk cbe..n saya tak kan lupe sebut nama penciptanya…hehehe

  14. Hehe..maafla lmbt bg respond.bercuti..hehe. ni sudah kembali ke maktab. Harap awk leh deklamasikan sajak ni dgn baik..insyaallah boleh.jgnlah segan..yang pling penting hayati erti sajak tu sendiri. thanks a lot kalo sebutkan nama penciptanya(saya)hehehe..

  15. malaysia,
    namamu menjadi sebutan,
    aku mencintamu,
    disinilah tempatku dilahirkan,
    begitu semangatnya,
    meraka melaungkannya,
    tetapi,
    ari nie,
    ank muda lupa akan erti kemerdekaan,
    lihatlah,lihatlah,lihatlah,
    betapa ramai ank2 melayu,
    ank2 melayu termkn,
    ideologi jelik pengarung asing
    lihatlah,lihatlah.lihatlah
    rambut perang,
    arak ditgn,
    ditepi2 mereka minah2 korban,
    muzik syaitan,ligat meringi mereka,
    dilantai dansa
    adekah ini ank2 remaja islam?
    waktu senang ingat pada allah
    tapi waktu susah,
    mereka alpha dgn perintahnya,
    tetapi,
    adekah mereka ingat,
    bagaimana peritnyee,
    pejuang2 mereka,
    menitiskan darah mereka,
    demi negara tercinta,
    tanpa mengira wang dan pangkat
    ayuhlah kita tadahkan tgn,
    mohon kpd allah/,
    supaya para pejuang negara,
    ditempatkan bersama2 org yg beriman

    hayatilah sajak ni kerana byk membawa mesej yg menyentuh jiwa…peace world

    • jika ati sya tdk brubh, dn msh mhu mnruskan dlm prtndgn sajak,,,, sy akn gnkn sajak ini….. insyaallah! trima kasih….

  16. insyaalah sajak cik ni akn digunakan untuk pertandingan yang bakal sy masuk. insyaalah saya akn menyebut nama penulisnya. trimas.

  17. BEST GILER SAJAK NIE.BOLEH TAK SAYA PINJAM SAJAK NIE?SEBAB SAYA NAK BUAT PRESENTATION DEKAT KELAS DAN INGIN MENYERTAI PERTANDINGAN SAJAK.TAPI MALU JUGA LAH.SAYA HARAP DAPAT MASUK PERTANDINGAN TU.TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK.

  18. a’kum…nk pinjam sajak bg kt adik saya…

  19. nice

  20. leh tak wat dalam base inggeris…

  21. mmmmmmmmmmmm

  22. bestnyer…..keep it up……bleh x sy amik nie untk kwn sy….sy nk tolong die…..coz ade p’tndingan…..

  23. boleh pinjam tak, ada pertandingan cempena merdeka plece….

  24. teruskan berkarya seperti ini

  25. best la sajak nie..leh saya copy?nak present utk hari kemerdekaan kat sekolah rendah..hope di benarkan,thanks..

  26. saya guna sajak ni utk p’tndingan drama..ok x?ada kene m’ngene la

  27. saya amat suka akan sajak ni kerana kata2 ini adalah benar. ramai anak remaja suka mengikut kata hati yang telah dibisik oleh bisikan syaitan.Sehingga mereka lupa perintah Allah SWT dan tidak mendalami serta menghyati erti kemerdekaan.tapi sy tak menyalah kan remaja kerana mereka dibesarkan dinegara aman tanpa peperangan. untk menyerdarkan mereka yang alpa sebaiknya hantar saja mereka kenegara iraq.:)

  28. apa sEbab2 PENYAJAK tulis sajak2 bkenaan nie

  29. best betul sajak ni, cuma panjang sangat …. buatlah pendek sikit , please…………kalau ada sajak baru ,cepat-cepat lah isi.Kalau sebelum minggu depan boleh tak? Sebab nak tanding sajak minggu depan………semoga permintaan saya dapat saudara penuhi

  30. mggu dpn ada pertandigan sajak la..
    so klau i nk amik sajak u ley x??

  31. asslmkum.. best larh sajak2 d sni… saya ambik ble x? htr dekat majalah skola saya…jgn risau saya letak nama penulis sebenar jgk… arigato gozaimasu!!!!!!!!

  32. salam…nk minta izin nak amek sajak ni utk tampal kat skola boley…thnx…

  33. salam….
    saya pom nk try jgk la sajak nie…
    nmpk best jew…
    bru bce sparuh,tp da rase best…
    insyaAllah ari jumaat nie saya msuk ptndingn sajak kkmerdekaan…
    doakn saya bjaya k…
    thnx…

  34. hayatilah sajak ini!!!!!!!!!!!!!!

  35. Dua tiga kucing berlari,
    ayat itu sungguh bagus,

  36. smk das kelam bodoh pula tu

  37. irfan kering bodoh pulatu dari smkdmk ipoh,perak!betul!!!

  38. saya kesunyian!!!!
    hubungi lah saya (0175994023)

  39. mmm….
    kenapa cikit sgt sajak nyer….
    saya nk carik dh tinggal ini….
    x leh ker kalau wat sajak nyer lagi….
    please!!!!:)

  40. saya sungguh genbira kerana dpt juga saya pada tahun ini menyanbut hari kemerdekaan yg ke 52 tahun….
    tp sambutan nyer kat stadium bukit jalil!!!!
    31 ogos pulak tu…
    hari puasa…
    eiii x sanggup saya nk pergi…
    :)~hahahah~
    piszzzz

  41. :)~hahaha~
    piszzz
    SELAMAT HARI MERDEKA!!!!
    YG KE-52 TAHUN!!!
    :0

  42. HAI KEPADA SEMUA PEMBACA LAMAN INI…. SAYA MOHON JASA BAIL KALIAN UNTUK MENYUMBANGKAN SEBERAPA BANYAK SAJAK-SAJAK BERUNSU PATRIOTISME UNTUK SAYA BERIKAN KEPADA ANAK-ANAK DIDIK SAYA SEMPENA BULAN KEMERDEKAAN INI.

  43. HAI ,KEPADA SEMUA PEMBACA LAMAN INI…SAYA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT HARIKEMERDEKAAN YANG KR 52 …BAGI SEMAU BANGSA DAN SEMUA WARGA MALAYSIA ….PERCAYALAH KITA SEMUA ANAK MALAYSIA KITA SEHARUS BANGGA MENJADI ANAK MALAYSIA…MALAYSIA SUNGGUH AMAN DAMAI KITA SEWAJAR HARUSLAH BERSYUKUR KERANA MENJADI RAKYAT MALAYSIA ….1.SUARA 1.IMPIAN 1.HARAPAN 1.MALAYSIA

  44. Saya tertarik untuk memberikan sumbangan sajak bagi laman ini. harap sudi membacanya.
    Erti Kemerdekaan (28 Ogos 2008) Nukilan tinta ; Watie 2008

    Merdeka…
    Laungan keramat
    Tanggal 31 Ogos
    Merdeka…
    Impian setiap warga
    Yang pernah merasai
    Perit getir kehidupan
    Jerih perih perjuangan
    Di bawah jajahan pendatang
    Tidak diundang…

    Namun,
    Apalah erti kemerdekaan ini
    Jika diri masih dikuasai
    Perasaan iri hati dan hasad dengki
    Yang menghasut dan mampu membunuh
    Bangsa dan watan tercinta

    Apalah ertinya kemerdekaan
    Jika masih belum mampu membuka mata
    Melihat pentingnya ilmu dan akidah
    Mentafsir murninya budaya bangsa
    Menilai tingginya martabat insani

    Apalah ertinya kemerdekaan
    Jika kita masih alpa
    Dengan momokan dan omongan kosong petualang
    Yang menjanjikan sejuta impian
    Untuk mengadai warisan nenek moyang

    Sedarlah… bangsaku
    Kemerdekaan ini belum pasti bertahan
    Selagi sof-sof yang renggang tidak kita rapatkan
    Selagi agama yang suci tidak kita daulatkan
    Selagi bangsa yang unggul tidak kita martabatkan
    Ayuh… bangsaku
    Bangkitlah dari mimpi-mimpi indah siangmu…
    Kita jadikan negara kita maju dan padu
    Kita isikan kemerdekaan ini dengan satu cita murni
    Mendaulatkan identiti bangsa yang kita cintai
    Di bumi bertuah ini

    Merdeka… merdeka… merdeka…
    Kemakmuran dan kegemilangan negara di bahu kita…

  45. hai watie.. saya ambil sajak ERTI KEMERDEKAAN yang awak tulis untuk buat persembahan sajak kat sekolah.. Thanks.. Saya memang suka sajak awak..

  46. iklas ke ko ownk puji ne?.aq rsa biasa jer!!
    ye r.aq kan bkn bdk seni..

  47. aq gak bkn bdak seni..tp bila dgr ownk besajak rsa kelakar r..jgn mara.aq coment jew.ko pnya sajak aq rsa ok kut..
    haha..jgn la trasa k..just joke.

  48. bodo2 je coment aq..so deny je la..
    biasa r..x de keja..

  49. best kew sajak si rozaimie ni wat? x fhm satu hapak pon… dan agi satu kakak aq ckp, korang komen ni terhapa-hapa entah dn dye ckp agi, ikhlas kew atau saje jer korang puji si rozaimie ni. yg merpeknye, si fatin tu blh menang. bohong ar ko ownk ni.. x de kata2 yg lebih ok kerw nk puji pon.. akhir kata, sowy ar klu wat korg mare… hehe.. jgn mare tau.. bubye.. jgn mara aq tau lps baca this mesej….

  50. jgn mare tau lps baca mesej di atas.. hehe..

  51. hye nama aq taufiq. bagus ar sajak saudara rozaimie ni.. teringat balik masa kecik-kecik dulu..

  52. bongokkan kan aq ni.. sajak pon aq x phm.. hehe… so, deny jela mesej aq yg kuangajar tadi…… dn agi satu, klu korang ada myspace, add ar aq.(madi_mahathir@yahoo.com)

  53. dan akhir kata aq mintak maap ye, saudara rozaimie… jgn la ambik hati. sajak saudara bagus giler ar..hehe…

  54. sajak nie boleh tahan jugak…best

  55. ok lah ley x sayer amik sajak ni tuk dimempersembahkan

  56. sajak ni ley tahan gak

  57. sajak ni best sgt ader kemajuan kemerdekaan

  58. watie.. awk ni kreatif la.. sy pinjam awk pye sajak ye ?? sb sy da msuk ptndingan..hehe.. lau sudi add ym @ fs sy ye ?? sakura_akma91@yahoo.com

  59. rozaimie.. sajak awk ni best r..huhu.. sy doakn awk jd sasterawan negara pd msa akn dtg ye ?? hehe.sakura_akma91@yahoo.com

  60. bgus la org2 yg wat sajak ni..keep on going!
    salam kemerdekaan ke 52…

  61. sajak 2 memang best larh….tpi bleh pendek kan lgi kerrr;/hehe

  62. takde pape nak tulis….

  63. sangat bagus

  64. huyooo punya panjang pendekkan la sikit

  65. saya terlalu suka sangat sajak ini hingga nangis

  66. ini macam sajak yang best sekali.

  67. best sajak ni

  68. sajak ini adalah sajak yang paling best di dunia ini.

  69. saya akan membaca sajak ini setiap hari dan akan cuba menghafalnya

  70. saya rase negare kite akan terus maju

  71. saya suka dengan sajak saudara ni… boleh tak saya saya menggunakan sajak saudara untuk pertandingan mendeklamasi sajak adik saya?

  72. best sgt sajak2 kt cni..nnt sy nk minta murid sy bc di depan perhimpunan tiap2 mggu la..TQ

  73. waw hebat sajak awak saya pun nak ambiklah sajak ke ke ke….

  74. waw hebat sajak awak saya pun nak ambiklah sajak awak keh keh keh

  75. saya pun naklah sajak ni

  76. blh x syer nk sajak ni …sbb syer nk msk pertandingan sajak

  77. hu…..best giler…..

  78. babi…

  79. thank u sbb bg copy paste…very appreciate it..

  80. saya suka sangat sajak ni….hu…hu.

  81. ahhhhhhhhhhhhhhhhhh
    ahhhhhhhhhhhhhhhhhh
    ahhhhhhhhhhhhhhhhhh
    ahhhhhhhhhhhhhhhhhh
    ahhhhhhhhhhhhhhhhhh
    ahhhhhhhhhhhhhhhhhh

  82. nk pinjam sajak ni boleh x,nk bg pada murid tahun 3 utk sambutan kemerdekaan tahun ni..tqvm:)

  83. 1 suara 1 malaysia…menjana transformasi…..hahahahahaha

  84. best gak sajak nih…

  85. best sajak ni…nk nangis aku….:)

  86. BLEH PINJAM JAP?…

  87. cantik…

  88. macm x best jew…hhehehehwhe

  89. huuh…boleh perbaiki….bestttttttttttttttt…terbaekkkk.;)

  90. tersentuh kot…..hhhmmmm…apa2pon K.O

  91. lame saye x bca sajak tentang kemerdekaan ni so sweet!!!!!!!!!!

  92. aku memang amat mencintai negara ku ini….aku rasa bangga dengan kemerdekaan yang kita gengami dan akan selalu mempertahankannya tanpa putus asa kerana ini adalah kemerdekaan sejati….

  93. best best lh jugk sjk nie tpi kalo ader suarer yng bcer nyer sjk nie mesti best..hrem hehe…… merdeka ku sngt bahagia……

  94. i like it..

  95. saye pinjam sajak ni coz saye ade pertandingan deklamasi sajak kat kolej..

  96. eeeeeeeeeemmmmmm….BEST!!!!

  97. nak pinjam nak baca dale kelas sajak mahal ini..boleh duk?

  98. memang bestttttttttt,,, yg pntingnya……lain dri yg laaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnn…….

  99. sye murid skolah rendah…..sye rasa sajak ni ok…so,sye pilih sajak nie untuk pertandingan menghias puisi kat skolah sye…harap kak watie doakan sye menang ye…:)

  100. harap…bangsa kita menjadi bangsa y berguna….dan maju….Insyaallah….

  101. harap malaysia akan maju dengan senang…..

  102. :smile:

  103. :mrgreen:

  104. apo?x do sajak lain ke

  105. panjangnye sajak ni……… tapi takpe saya boleh tiru

  106. sajak ni saya blh tiru ke

  107. saye nak pinjam ekk..untuk esok

  108. sajak ni sangat best dan menenang kan jiwa !!!!!!! :)

    :

  109. tebaik arh sjak nie..pnjam erk..awesome!!:)

  110. knpa panjg sngat susah nk hafal…….

  111. sajak yang di tulis sungguh menyayat hati……………

  112. ingat pula saya tentang arwah aki saya yang ditembak tentera jepun…………..

  113. saye pinjam yer… saye nak gune cikgu saye suroh cari

  114. sjak yg cantik ini menolong saya untuk pertandingan saya ini…….hahahahaha…lolxx

  115. sjakyg snggh cantik….smpai air mataku keluar akn tringat masa dhlu

  116. terima kasih malaysia

  117. sajak yang cantik ini sangat menberi kesedaran besar apabila saya membaca sajak ini untuk pertandingan di sekolah saya..thanks

  118. panjangnya sajak ni..,

  119. nanti ada lawan sajakla nanti nak ambik sajak nie lah syok la best pulak tu kerna ia tahu erti KEMERDEKAAN SAYA SAYANG MALAYSIA………….

  120. YAHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  121. sya mmang nak bce sjak nie tpi sya nak dngar dlu dia punye sjak senang la skit sya msuk prtandingan

  122. tuan punye sjak tlng la sya

  123. sajak nie mmang best korang kne la hayati btul2 bru
    dpt thu ape itu erti kemerdekaan

  124. MERDEKA!!!!!! 1 MALAYSIA

  125. bestnye sajak ni…..kalau macam tu baik saya pilih yng ni……..

  126. Saya amik sajak ni lah untuk pertandingan kat sekolah saya… Best betul..

  127. run away..aku berlari sebab wat sajak…he3 bestlah sajak ni!

  128. saya sayang malaysia saya saya amik sajak ni untuk wat keje skola saya kan da siap…………

  129. Sma ja dgn sjak ada pd pper pbs sejarah form 2…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: