Pantun Dadah..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hai semua, jika sebelum ni sy ada menghasilkan sajak bertajuk “Dadah Durjana” skrang sy telah mengilhamkan pantun  mengenai dadah..Semoga anda semua mendapt sedikit sebanyak pengetahuan dari pantun ini..

Silalah memberi komen di dalam blog ini bagi sy membuat muhasabah diri dan mendapt nsihat dari anda yang bijak.. Segala komen2 anda amatlah dihargai…

Pantun-pantun dadah..

Malaysia terkenal lagi disegani,
Islam hadhari sumber inspirasi,
Hidup sihat diri dihormati,
Jauhi rokok dadah dihindari.

Perwira berani pergi membela,
Menjaga negara korbankan jiwa,
Wahai insani bukalah mata,
Dadah berbahaya pembunuh manusia.

Senjata tajam sungguh bahaya,
Buaya berenang dihempap galah,
Biarlah mati dikenang bangsa,
Janganlah mati kerana dadah.

-Md.Rz..07-

 

 

About these ads

~ by Rozaimie on July 6, 2007.

75 Responses to “Pantun Dadah..”

  1. hai, sy syaza…

    sy b’minat dgn pantun & sjk ko…

    ko nie karyawan ke ????

  2. hai..selamt dtng..hehe..
    thanksla kalo berminat..
    tp sy bukan karyawan la..saje je suka2 isi mase lapang..dari saya just berangan pantun or sajak baikla sy tulisknnya dalam blog ini supaya leh kongsi dgn kwn2..

  3. wah..

  4. assalamualaikum..
    saye laili.dari klang..
    saye amat berminat dengan karya anda..
    hanye mahukan keizinan dari anda,
    bolehkah saye sekadar mengambil sedikit anda anda,
    untuk menncipta karya saye.
    silalah email kepada saye..
    terima kasih!

  5. maksud saye sedikit idea anda..

  6. saya berminat dengan pantun awak..pandai awak mengolah.

  7. Saya memang peminat encik……
    I am your big fan!!!!!

  8. sy rs tehibur dgn sajak n pantun awk.sy sorang yg sgt meminati sajak,pantun n syair.bg sy,mngarang dan m’deklamasi sajak,pntun n syair adlah satu seni.tahniah utk awk krn dah buat rmi pmbaca yg tersentuh dgn hasil nukilan ni.tahniah!!

  9. hello

  10. bagus3

  11. saya suka pantun anda bolehlah saya menang pertandingan ha ha hahh..

  12. assalamualaikum..
    saya ingin meminta keizinan anda untuk mengambil sedikit idea anda untuk mencipta karya sya..terima kasih..

  13. ada pantun lain tak

  14. apa

  15. hye my name is petronella my school is sk nabalu papar.if yours have any PANTUN????

  16. tq!

  17. terima kasih. blh jd sumber inspirasi.

  18. haaa, terima kasih ini menolong sikit untuk saya mereka pantunt bertema ppda hhaa. tq

  19. pantun md rz memang bagus.menolong saya dlm subjek sivik. tq

  20. nak minta izin guna pantun ni kat sekolah esok,,,,boleh ekkkkk…tima kasih

  21. sya pun nk mnta izin gne pantun ni k

  22. u best..

  23. sjk and ptun ko niceeeeeee

  24. hallo………..^_^……………
    *_*………………:-)

  25. nk idop…………..

  26. dadah membawa maut”””

  27. elo kwn2!klu nk idop jgn amek dadah tau!!!!!!!!

  28. eh,lupe lak nnk bg salam.salam kwn2!sehat sume?da mkn lom?

  29. slh eja lak.tu nk tau.bkn nnk.

  30. nape x bls nie?xnk kwn ngan saye eh?ke xde org yg tgh online???klu xde org online,saye nk off je.klah.bye kwn!!!!

  31. kpd tuan pntn nie,saye nk minx izin gn pntn nie kt skolah esok blh???klu blh time kaseh!!!tp klu xblh,xpe.tp tlg saye wa pntn dadah blh??????

  32. mohon copy pantun kt atas yer..tq 4 ur kindest..may Allah bless u always…

  33. salam,saya nk minta izin drpd tuan punya pantun nie,saye nk copy salah satu drpd pantun2 nie dan saye jugak nk copy sume pembayang pantun2 yg laen.blhkn?ku blh, tq.

  34. salam,blh tlg buatkn 1 lg pantun x?pleeeeeeaaaaaaase

  35. tlglaaaaaaaaaaah…………nk gune esok nie.pleeeaaase………..

  36. assalammualaikum…… saye muhammad abid bolehkah saye tanye……. boleh kah saye ambil 3-3 pantun dadah ini untuk sekolah saye sekolah saye bulan april bulan PPDA sekolah saye…….. please…………………………………………….

  37. lupa , pulak tambah 1 lagi
    please……..

  38. hiii…..#-#………^_^……*_*………..sy suka dengan sajak ini.sebelum sy mengambilnya sebagai pantun sy,sy ingin meminta izin t’lebih dahulu dari MD untuk mengambilnya boleh?

  39. memang pantun yg paling best tapi x de ag ke

  40. baguslah pantun ini

  41. awk ni pndai lh… bguss sgt2

  42. kalu ambik dadah pi blah mampos

  43. mcm mane nak hasilkan pantun / sajak / syair yg bgoz??

  44. hai..
    erm.. nak tanya sikit..
    mcm mane nak hasilkan sajak / pantun / syair yang bagus ??

  45. Only one word bro,, SUPERB.. Teruskan usaha anda,, bahasa jiwa bangsa..

  46. pembawa maut!!!!!!!!!

  47. sedap didengar

  48. good pantun saya benci dadah

  49. wh best aarhh

  50. ala sikit sangat la pantun ye,kita ada pertandingan dekat sekolah,baca pantun anti dadah

  51. the best ^_^…………….

  52. woww!! sangat simple…ttp ayat dia so so so saye suker..

  53. salam,,sye nk minx keizinan amek skit awk nyer idea untok karya saya kay… :)

  54. askom…….bgos idea ini…..

  55. aku sagat suke lah paling bagus pantu ni untuk orang yang tersesat

  56. (^^^)

  57. usaha cari dapat pun jumpa dah la nak buat persembahan

  58. yeyeye dah jumpa nanti dapat buat persembahan kat atas pentas

  59. dpt wt bku skrap…………. tima kasih

  60. cantik

  61. dari mana datangnya dadah …

  62. Hai,nama saya Sofea.Saya lahir 2003.Saya hendak kata pantun kamu memang bagus.

  63. Assalamualaikum,minta izin copy :)

  64. bolehlah

  65. indah sungguh nukilan saudara
    penghibur hati perawat lara

  66. ala pantun ni sikit je tak puaslah nak baca .kalau nak tambah lagi pantun best gak tu.

  67. erm aq rasa kalau pantun nie disebarkan dkt fb mesti ramai yg likr

  68. ermm…sorry mcm x menarik jew….sorry kalo syew ckp mcm tuh…..maaf yew pantun awk x berapew menarik

  69. sye ske dgn pantun awk itu

  70. assalamualaikum,saya ingin mengambil sedikit karya anda bagi pertandingan buku skrap pantun bagi sempena bulan dadah di sekolah saya.TQ :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: